Συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Στρος Καν

Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το Μνημόνιο από την ελληνική κυβέρνηση, είχαν ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση αυτή έπεσαν στον τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από τα σενάρια αναδιάρθρωσης, τη συμπεριφορά των αγορών και το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός.

Στρος Καν και Παπακωνσταντίνου συνυπογράμμισαν τα σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία καθώς επίσης και ότι στόχος για τη χώρα μας είναι οι αγορές να έχουν ανοίξει την πόρτα τους το 2012 με φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων.

Εκτιμάται ότι μετά το καλοκαίρι, και αφότου έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα για το πώς πηγαίνουν οι εξελίξεις στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η αγορές θα άρουν σταδιακά τη δυσπιστία τους απέναντι στο ευρώ που αντανακλάται πάνω στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, οι κ.κ. Στρος Καν και Παπακωνσταντίνου συζήτησαν και για τις εντεινόμενες φήμες περί αναδιάρθρωσης.

Ο Διευθυντής του ΔΝΤ φέρεται να επανέλαβε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται υποστηρίζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δηλώνει ότι στόχος της Ελλάδας είναι να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα και στην ανάκαμψη από το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι "το όλο σενάριο (σ.σ.της αναδιάρθρωσης) δεν παίζει με κανέναν τρόπο". Επίσης επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες που μετέδωσε από την πρώτη στιγμή ο ΣΚΑΪ ότι δηλαδή ο Ντομινίκ Στρος Καν προτίθετο να ασκήσει πιέσεις στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών για ταχύτερους ρυθμούς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Στη συνάντηση ο Διευθυντής του ΔΝΤ ζήτησε πράγματι από τον κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές- και ιδιαίτερα εκείνες στις οποίες έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις- και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση- ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις- να εξειδικευτούν περισσότερο και να καθοριστούν βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Ειδικότερα το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται κομβικής σημασίας για το ΔΝΤ, κάτι που κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ο κ. Στρος Καν στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους δήλωσε ότι "αυτό είναι το δυσκολότερα πολιτικά σημείο για την κυβέρνηση καθώς είμαστε στο μέσο του δρόμου".

Ωστόσο πρόσθεσε ότι "το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειές μας και συμμερίζεται την άποψη που έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη η ελληνική κυβέρνηση. Ότι δηλαδή οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες". Τέλος σε ερώτημα που του έθεσε ο ΣΚΑΪ να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή" περί αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Ευρωπαϊκές αρχές για επιμήκυνση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. "Το διαψεύδω κατηγορηματικά" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα όσα είπε ένα 24ωρο νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους σχετικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μπορείτε να τα βρείτε σε αναλυτικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.gr. Πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: Θάνος Δημάδης, Ουάσινγκτον