Υπό παρακολούθηση επτά χώρες από την G20

Στο «μικροσκόπιο» της G20 τίθενται οι οικονομίες επτά χωρών, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κατά την εαρινή σύνοδό τους οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το ΔΝΤ θα εξετάζει τους συμφωνημένους δείκτες για τις οικονομίες χωρών που φθάνουν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το Ταμείο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος, και η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα, που βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου περί των παγκόσμιων αναπτυξιακών ανισορροπιών. Η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία κι η Ινδία συμπληρώνουν τη λίστα.

Μετά από πολύμηνες διαφωνίες, εξαιτίας κυρίως των φόβων της Κίνας ότι στόχος ήταν να της αφαιρεθεί η δυνατότητα να περιορίζει τις ανατιμήσεις του εθνικού της νομίσματος, η G20 συμφώνησε την Παρασκευή όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας.

Βάσει της συμφωνίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει τα επίπεδα των χρεών των επτά κρατών, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και τα εμπορικά τους ισοζύγια, μεταξύ άλλων δεικτών, ώστε να κρίνει εάν οι πολιτικές μιας χώρας θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και πρέπει να αλλάξουν.
Η συμφωνία ωστόσο δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική, και η κάθε χώρα δε θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.

«Τεράστια πρόοδο» στην προσπάθεια να υπάρξει πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη χαρακτήρισε τη συμφωνία η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τεθούν αυτόματα στην διαδικασία του ελέγχου. «Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καθοριστεί το πότε και υπό ποιους όρους μια χώρα μπορεί να περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων -ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για τις αναδυόμενες οικονομίες, που επιρρίπτουν την ευθύνη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ για το ότι οι επενδυτές αναζητούν "ευκαιρίες" σε αυτές και προκαλούν πληθωρισμό.

Οι όροι σχετικά με την διαδικασία της παρακολούθησης αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Παρίσι σε δύο μήνες.
Πηγή: skai.gr