Κλείσιμο

Εκτίναξη του δημοσίου ελλείμματος σε διψήφιο νούμερο

Στοιχεία που προβλέπουν εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10% έναντι 9,5% που προβλεπόταν αρχικά, θα αποστείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπειρογνώμονες της Eurostat - που βρίσκονταν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα - εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν πέρυσι πλεόνασμα 900 εκατομμυρίων ευρώ αλλά έλλειμμα 500 εκατομμυρίων. 

Στο μεταξύ, άνω του 13% του ΑΕΠ εκτίμησε ότι είναι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους» παρά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «το έλλειμμα του 2010 αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει στο 8,1% μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές».

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε σε αφύπνιση τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ζήτησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του.

Πηγή: skai.gr