Μεταρρυθμίσεις... θαμμένες στα υπουργικά συρτάρια

Θαμμένες στα συρτάρια των υπουργείων παραμένουν δεκάδες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει συμφωνήσει η χώρα μας με την τρόικα.

Κι αυτό τη στιγμή που οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως όσο αυτές οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται, τόσο θα μεγαλώνει η ύφεση στη χώρα και οι αγορές θα παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα.

Ο ΣΚΑΪ συγκέντρωσε τα πιο κρίσιμα μέτρα τα οποία δεν έχει ακόμη υλοποιήσει η κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έπρεπε να έχει εφαρμόσει ώς το τέλος του 2010 και που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως μέχρι τον Ιούνιο, θα είχε εισπράξει οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ σε συντονισμό μάλιστα με τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα άλλαζαν ριζικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Αντ’ αυτών, η τρύπα στα δημόσια έσοδα μεγαλώνει μήνα με το μήνα και οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, δεν έχουν πληρώσει ακόμη, ούτε ευρώ.

Επίσης είχε δεσμευτεί ότι όλα τα υπουργεία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα και οι ΔΕΚΟ που υπάγονται σε αυτά, να δημοσιοποιούν τα έσοδά τους, τις δαπάνες τους, και τα χρέη τους, όμως ένας στους δύο φορείς του ελληνικού δημοσίου δεν δίνει ακόμη στοιχεία.

Παράλληλα, το ενιαίο μισθολόγιο πήρε παράταση για το καλοκαίρι, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η απογραφή των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Καθυστερεί επίσης και η σύσταση κεντρικής αρχής προμηθειών η οποία θα παρακολουθεί τη σύναψη κάθε κρατικής σύμβασης, με ηλεκτρονικά συστήματα δημοπρασίας ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Εξάλλου, βάσει μνημονίου, θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί και η αγορά τυχερών παιχνιδιών, με άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα «φρουτάκια.»
Πηγή: skai.gr