Πονοκέφαλος διαρκείας τα έσοδα

Συναγερμός έχει σημάνει για ακόμα μία φορά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 860 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα εμφανίζουν μείωση 9,1% έναντι στόχου για αύξηση 8,5%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι ζημίες σε 15 ΔΕΚΟ το μήνα Ιανουάριο είναι μειωμένες κατά 25%, ενώ μείωση κατά 14% καταγράφεται και στο συνολικό αριθμό των εργαζόμενων. Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η μείωση των εσόδων των ΔΕΚΟ, η οποία φτάνει το 32%.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. «Πλέον η ύφεση έχει αρχίσει να ρηχαίνει σταδιακά – είπε χαρακτηριστικά – αναφέροντας ως παράδειγμα τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, σε ποσοστό 30%- 40%.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επόμενη τριετία δε θα περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις,
αύξηση των συντελεστών φόρου και μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Όπως είπε, αρχές Απριλίου θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής, έως τις 15 Απριλίου θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και έως τις 15 Μαίου θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους.

Συλλογική η κυβερνητική πολιτική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δήλωσε ότι «η κυβερνητική πολιτική είναι συλλογική και συνολική», τονίζοντας ότι δεν έχει ζητηθεί από κανέναν «λευκή επιταγή».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας ότι θα πρέπει να γίνει, επεσήμανε πως για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή της δημόσιας περιουσίας ώστε να αξιοποιηθεί και πως για πρώτη φορά θα υπάρχει συγκεντρωτικό πλάνο και σχέδιο με συγκεκριμένα αναπτυξιακά και κοινωνικού χαρακτήρα κριτήρια για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μειωθεί απευθείας το δημόσιο χρέος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση θα παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Πηγή: skai.gr