Αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 3,6%

Ανέβασε ρυθμούς κατά το περασμένο έτος η γερμανική οικονομία, η αποκαλούμενη και «λοκομοτίβα» της Ευρώπης.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,4% και 3,6% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% και το τρίτο με 0,7%. Στη διάρκεια του 2009 το Γερμανικό ΑΕΠ είχε καμφθεί κατά 4,7% ενώ εφέτος η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη αναπτυξιακού ρυθμού της τάξης του 2,3%.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το 2010 ήταν μια «χρυσή χρονιά» για το γερμανικό εμπόριο. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 952 δισ. ευρώ στη διάρκεια του περασμένου έτους εμφανίζοντας αύξηση κατά 18,5 % σε σχέση με το 2009, ενώ αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές στη Γερμανία και μάλιστα κατά 20 % φτάνοντας τα 798 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα που έχει καταγραφεί στη Γερμανία από το 1974.

Όπως σημείωσε ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών: «Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την κατακόρυφη αυτή αύξηση. Αναμέναμε βέβαια ότι θα κινηθούμε σε διψήφιο αριθμό. Για το 2011 αναμένουμε επίσης αύξηση, αλλά σαφώς μικρότερη. Υπολογίζουμε με μία μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 7 %». Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, δεν αποκλείεται οι γερμανικές εξαγωγές να σπάσουν την τρέχουσα χρονιά το φράγμα του 1 τρισ. ευρώ
Πηγή: skai.gr