«Καθοριστικές οι επόμενες αποφάσεις της Ευρώπης»

Η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου, αλλά και εκείνης του Μαρτίου, θα είναι καθοριστικές, για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και αισιοδοξία σχετικά με τη θέληση και την ικανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ασύμφωνο το Βέλγιο στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
«Ασύμφωνος» όσον αφορά το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που σχεδιάζει ο γαλλογερμανικός άξονας εμφανίστηκε πάντως την Παρασκευή ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

Ο Λετέρμ απέρριψε απερίφραστα τη γαλλογερμανική πρόταση για ενισχυμένο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, κάτι που θα σήμαινε την κατάργηση στη χώρα του της σύνδεσης των μισθών από τις τιμές.

«Πρέπει να υπάρχει περισσότερη οικονομική συνεργασία (στην Ευρώπη), όμως τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν το χώρο για να ασκούν τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, που είναι κυρίως αφιερωμένη στις απαντήσεις στην κρίση του χρέους.

«Δεν είμαι εναντίον της οικονομικής σύγκλισης, όμως πρέπει να αφήσουμε τα μέσα για την επίτευξή της στα χέρια των κρατών μελών», πρόσθεσε.

«Κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το μοντέλο μας της κοινωνικής συζήτησης», δήλωσε ο Λετέρμ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να παρουσιάσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στους ευρωπαίους εταίρους τους μια πρόταση για τη δημιουργία ενός «συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

Έγκειται στην ενίσχυση της πειθαρχίας και του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στους κόλπους της Ευρωζώνης με αντάλλαγμα την ενίσχυση του Ταμείου για την αρωγή των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Για μεγάλη στροφή του Βερολίνου προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον έκανε λόγο την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο ευρωβουλευτής και μέλος του FDP (κόμμα των Φιλελευθέρων της Γερμανίας) Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Πηγή: skai.gr