Υποχώρηση στα spreads των δεκαετών

Σημαντική πτώση, ακόμη και στις 780 μονάδες βάσης, σημείωσε την Τρίτη το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, ενώ με σημαντική άνοδο στο 4,41% έκλεισαν και οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 238,587 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος της αποκλιμάκωσης των spread είναι η πεποίθηση των αγορών ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μια «συνολική απάντηση» στην κρίση χρέους.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες για συνολική λύση του προβλήματος χρέους στους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, καθησυχάζουν τις αγορές.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλλε, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του όσα είχαν διαρρεύσει για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, μέσω δημοσιευμάτων. Ειδικότερα, η Γερμανία προτείνει το μεγαλύτερο δυνατό αυτοματισμό στην επιβολή των κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στις εθνικές νομοθεσίες, αλλά και σύνταξη στα 67.

«Από μέρος του προβλήματος γίναμε μέρος της λύσης»
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε πως «όσο παραμένουμε εντός στόχων και είμαστε αξιόπιστοι, τόσο θα πιάνουν τόπο οι θυσίες των πολιτών και θα έρχονται καλά νέα». Σημείωσε δε πως αφού «μείναμε όρθιοι τον περασμένο Μάιο, κατορθώσαμε τώρα να είμαστε στη συνολική ευρωπαϊκή συζήτηση (σ.σ. για την απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρώπης)... από μοναδικό πρόβλημα γίναμε μέρος της συνολικής λύσης».

ΔΗΣΥ: Πρόταση για «φρένο χρέους» στο Σύνταγμα
Πρόταση για την ανάγκη να προστεθεί στο Σύνταγμα της χώρας δημοσιονομικός κανόνας, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατέθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου «τα ελλείμματα και το χρέος που τροφοδοτείται από αυτά, έφεραν την Ελλάδα μια ανάσα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή.»

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν έχουν τοποθετηθεί γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να εμφανίζεται η χώρα ως ουραγός των ξένων και ακόμα χειρότερα να παρουσιάζεται στον Ελληνικό λαό, ότι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε εμείς, μας τις επιβάλλουν άλλοι με επαχθέστερους όρους από ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Πηγή: skai.gr