ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Δυσαρεστημένη η τρόικα από την κυβέρνηση

Έντονα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι ελεγκτές της τρόικας από τα ελλιπή στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για 650 φορείς του δημοσίου. Οι ελεγκτές διαπιστώνουν και καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

 
Την έντονη δυσαρέσκεια των ελεγκτών της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, προκαλούν σύμφωνα με πληροφορίες τα ελλιπή στοιχεία που τους παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για 650 φορείς του δημοσίου.

Στις παρατηρήσεις τους περιλαμβάνονται ακόμα οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας ανέβαλαν για το Σαββατοκύριακο την έλευση στη χώρα μας.

Παράλληλα, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πακέτο των 12,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2014.

Οι ελεγκτές θα εστιάσουν και στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, και τα οικονομικά στο χώρο της υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η Τρόικα κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας για ανακολουθία αλλά και για άσκηση παρελκυστικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι ελεγκτές της Τρόικας έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και για την περίπτωση της επιχειρησιακής σύμβασης της ΝΕΟΓΑΛ που δεν τέθηκε σε εφαρμογή λόγω απουσίας κοινωνικής συναίνεσης.

Οι ελεγκτές πιέζουν στην κατεύθυνση απαλοιφής κάθε εμποδίου για την άμεση εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, την ενίσχυση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των περιορισμό των αποζημιώσεων.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διεμήνυσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Παράλληλα, παρά τις εξαγγελίες και τις βεβαιώσεις πως το κλειστό επάγγελμα των φορτηγών θα ανοίξει, το επάγγελμα θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα, στην πραγματικότητα αφήνει όλα τα επιμέρους κρίσιμα ζητήματα, να διευθετηθούν στο μέλλον, με υπουργικές αποφάσεις.

Αλλά και ο νόμος για την άρση του καμποτάζ που τελικά ψηφίστηκε, εξακολουθεί να θέτει περιορισμούς, στις εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική κρουαζιέρα.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφει η τρόικα και στην περικοπή των κρατικών δαπανών, και του περιορισμού της σπατάλης, σε δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και στα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Διαβεβαιώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για ΦΠΑ

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε πολύ περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή έγκυρη εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (έκδοση Σαββατοκύριακου), ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα υπάρξει σκληρότερη στάση για να εμποδιστεί η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, ο υπουργός, με συνέντευξή του στα Νέα, προανήγγειλε ότι το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα 12,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014 που θα εγκριθεί τον Μάιο από τη Βουλή θα περιλαμβάνει την επανεξέταση των κοινωνικών δαπανών.

Ο υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και μετά το 2014 κάνοντας λόγο για την θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού διασφάλισης της δημοσιονομικής ισορροπίας που θα συμπεριληφθεί στο εθνικό μας δίκαιο και θα εφαρμόζεται ακόμα και όταν η χώρα φύγει από τον μηχανισμό στήριξης.

Στο μεταξύ, σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους της βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

 
Τη χρυσή τομή για την πρώτη κατοικία αναζητούν Αθήνα - Βρυξέλλες
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στην Καθημερινή, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση πριν από το...
24.03.2019, 14:57
Η Ιταλία στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού
Η Ιταλία είναι η πρώτη από τις χώρες των G7 που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα. Η Ρώμη δεσμεύεται...
23.03.2019, 18:20
Σχοινάς για Brexit: Η ΕΕ ελπίζει για το καλύτερο αλλά είναι προετοιμασμένη
Έπειτα από μια εποικοδομητική σύνοδο κορυφής και πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, «έχουμε τώρα μια συμφωνία που...
23.03.2019, 14:27
Αυξήσεις τιμών έως και 55% στις κατοικίες το 2018
Οι τιμές κατά μέσο όρο στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,3%. Στο Κουκάκι η αύξηση έφτασε ακόμα και το 55%.
23.03.2019, 08:04
Βενεζουέλα: Κυρώσεις στην τράπεζα Bandes και τις θυγατρικές της από ΗΠΑ
«Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο και όσοι τον στηρίζουν διαστρέβλωσαν τον αρχικό σκοπό της τράπεζας στο...
22.03.2019, 21:30
Σόιμπλε: Έφτασα στα πρόθυρα παραίτησης λόγω της Ελλάδας
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας επανέλαβε πως η χώρα μας δεν έπρεπε να είχε γίνει δεκτή στους κόλπους του ευρώ...
22.03.2019, 15:37
Γιατί η Βουλγαρία θα χάσει εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση άτακτου Brexit
Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Βουλγαρία θα χάσει 111 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όταν το...
22.03.2019, 11:02
Ένα στα τέσσερα καινούργια POS είναι ανενεργό
Δεν δίνουν καν στίγμα, δεν είναι συνδεδεμένα και προφανώς βρίσκονται σε κάποιο ντουλάπι, δήλωσε ο εμπορικός...
22.03.2019, 08:42
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για να γεφυρωθεί το χάσμα στην α' κατοικία
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα νέα τηλεδιάσκεψη των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, σε μια ακόμα προσπάθεια να...
21.03.2019, 20:39
ΔΝΤ: Σε συνεννόηση με πιστωτές η ενδεχόμενη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων
Ο κ. Ράις σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη πορεία» όσον αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας...
21.03.2019, 17:52

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 77  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.