«Άλυτο πρόβλημα οι δύο ταχύτητες στην ΕΕ»

Να μην καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους για την Ιρλανδία και την Ελλάδα έως το 2013 προέτρεψε την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος με δηλώσεις του από το Νταβός, ενώ προειδοποίησε ότι ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι «πολιτικά μη διατηρήσιμη».

«Είναι φανερά άδικο ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα φέρουν κανένα κόστος και νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο μεγαλοεπενδυτής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σόρος είπε «ότι στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της», προσθέτοντας ότι «η Πορτογαλία επίσης πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτό είναι».

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναδιάρθρωση, ο επενδυτής είπε ότι μπορούν να απορροφηθούν. «Θα προκαλέσει ζημιές και αν υπάρχουν ζημιές θα πρέπει το Ταμείο έκτακτων καταστάσεων (σ.σ.: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, η κρίση χρέους είναι στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ για την ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι «πολιτικά μη διατηρήσιμη» αλλά και ένα «άλυτο πρόβλημα».

Υπάρχει, είπε, «η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, ώστε μπορεί μετά από χρόνια να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης".

«Δεν κινούμαστε προς την αναδιάρθρωση. Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Ελπίζουμε να ανοιχτούμε στις αγορές ακόμα και φέτος», επισήμανε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ του Φόρουμ στο Νταβός, απορρίπτοντας για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πηγή: skai.gr