Ψήφος εμπιστοσύνης και επιφυλάξεις για την Ελλάδα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από ορισμένους εκπροσώπους των αγορών, αλλά και επιφυλάξεις από τον γερμανό υφυπουργό Οικονομικών, εισέπραξε η Ελλάδα στο συνέδριο του Bloomberg στη Νέα Υόρκη που είχε ως αντικείμενο το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης.

Υπέρ της ελληνικής οικονομίας στοιχηματίζει το επενδυτικό ταμείο κάλυψης κινδύνου (hedge fund) Saba Capital Management. Ο διευθυντής και αναλυτής του Saba Μπεν Μόγιερ, είπε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε βελτίωση στην Ελλάδα».

Τόνισε ότι το ταμείο του, (το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων) αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα με πολύ μεγάλη έκπτωση, ενώ πωλεί τα παράγωγα για προστασία σε περίπτωση στάσης πληρωμών. Η Ελλάδα, -ανέφερε - μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα και βελτιώνει την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Μείωση των μισθών στην Ελλάδα για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρότεινε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιεργκ Άσμουσεν.

Σημείωσε πως η Ελλάδα «σπατάλησε» την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10 - 15 χρόνια, «αφού έχασε το μονοπώλιό της ως το πιο προχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Υπογράμμισε πως η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνον με τη δημοσιονομική λιτότητα.

«Η μοναδική συγκυρία που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν δεν υπάρχει πλέον, και τώρα πρέπει να ορίσει ξανά τι πρέπει να κάνει για να έχει ανάπτυξη, επειδή μόνο με τη δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να βγει από την κατάσταση που είναι», είπε ο γερμανός υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, αρχίζοντας με την πολιτική μισθών».

Εξηγώντας το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν είπε: «Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο σε δύο πυλώνες, πρώτον στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης και δεύτερον, που είναι πιο δύσκολο, στον επανακαθορισμό των προτάσεων για το τι μπορεί να πουλήσει η Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις αγορές και τα δίκτυα της και να ιδιωτικοποιήσει μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «πρέπει να προσέξει το κόστος εργασίας, κάτι που είναι δύσκολο σε μία νομισματική ένωση, αλλά όχι αδύνατο».
Πηγή: skai.gr