Κλείσιμο

Νέα επενδυτικά προγράμματα ύψους 2 δισ. ευρώ

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα επενδυτικά προγράμματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε επίσης τους τραπεζίτες ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη του δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, ενώ, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους, και 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί από τις τράπεζες).

Εκτίμηση της ΕΕΤ για οικονομία
"Πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες" εκτίμησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Πρόσθεσαν, πάντως, ότι «ασφαλώς δυσκολεύει λίγο» η κατάσταση, λόγω της πίεσης που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τον «τρίτο πυλώνα ρευστότητας» προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς με βάση τις εγγυήσεις αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα θα εκδώσουν ομόλογα, που στη συνέχεια θα «ανταλλάξουν» με ρευστότητα.
Πηγή: skai.gr