Alexander McQueen: Η πρώτη έκθεση για τον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2023

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Αυστραλία, που εξερευνά το έργο του Βρετανού σχεδιαστή μόδας, Αλεξάντερ ΜακΚουίν (Alexander McQueen 1969–2010), ο οποίος διεύρυνε τα όρια, εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η έκθεση «Alexander McQueen: Mind, Mythos, Muse», που διοργανώνεται από το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες (LACMA) σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας (NGV) προβάλλει το πνεύμα του σπουδαίου σχεδιαστή σε τέσσερις ενότητες: Μύθος, Μοντέρνες αφηγήσεις, Εξέλιξη και Ύπαρξη και Τεχνική και Καινοτομία.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2023, παρουσιάζει περισσότερες από 120 δημιουργίες του McQueen, προερχόμενες από το αρχείο των LACMA και NGV, καθώς και δάνεια από το προσωπικό αρχείο της σχεδιάστριας Κέιτι Ίνγκλαντ, τα οποία παρουσιάζονται μαζί με περισσότερα από 80 ιστορικά έργα τέχνης, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, και σκίτσων που ενέπνευσαν και επηρέασαν τα σχέδιά του.

«Τα σχέδια του McQueen ήταν πάντα προσωπικές και περίπλοκες απαντήσεις στον κόσμο γύρω του. Κάποτε είχε δηλώσει: "Η μόδα είναι απλώς το μέσο". Τα ενδιαφέροντα του McQueen ήταν πολλά και οι εμπνεύσεις του εγκυκλοπαιδικές και αυτοβιογραφικές, ήταν άπληστος αναγνώστης βιβλίων για θέματα που περιελάμβαναν την τέχνη, το σχέδιο, τη λογοτεχνία και την ιστορία», αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης, στην οποία γίνεται αναφορά στο πάθος του αείμνηστου σχεδιαστή για τον κινηματογράφο και τον φυσικό κόσμο.

Η αγάπη του για τη μόδα ήταν εμφανής από νεαρή ηλικία και επηρεάστηκε εξίσου από την ποπ κουλτούρα, όπως και από τις επισκέψεις του σε μουσεία. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο McQueen συγκέντρωνε φαινομενικά ανόμοιες αναφορές για τη δημιουργία των συλλογών του, που ξεπέρασαν τα όρια του συμβατικού σχεδιασμού μόδας.

Η ενότητα Μύθος της έκθεσης εστιάζει στην άτιτλη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2010-11, η οποία μετά τον θάνατο του σχεδιαστή μόδας έλαβε τον τίτλο «Άγγελοι και Δαίμονες». Η συλλογή με αναφορές στη Χριστιανική Εικονογραφία, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Ιταλική Αναγέννηση ήταν μία εξερεύνηση των δίπολων παράδεισος και κόλαση, αμαρτία και λύτρωση, και καταδίκη και σωτηρία. Στην ίδια ενότητα προβάλλεται η συλλογή Ποσειδώνας για την Άνοιξη/Χειμώνα 2006 επηρεασμένη από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

Η ενότητα Τεχνική και Καινοτομία αναδεικνύει τη μαεστρία του McQueen στη ραπτική, με έργα που αντανακλούν τα χρόνια που πέρασε ως μαθητευόμενος ράφτης ανδρικών κοστουμιών στη Savile Row του Λονδίνου. Η γοητεία που ασκούσαν στον σχεδιαστή οι κύκλοι της ζωής και η ανθρώπινη φύση, εξέλιξη και θάνατος συνέβαλαν στο να δημιουργήσει συλλογές που εξερευνούν την εγγενή ευθραυστότητα της ζωής και αναζητούν ελπίδα στην αναγέννησή της, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ενότητας Εξέλιξη και Ύπαρξη της έκθεσης. Στην ενότητα Μοντέρνες Αφηγήσεις έχουν συμπεριληφθεί συλλογές με ρομαντικές ιστορικές αναφορές και έμφαση σε θέματα παράδοσης, εξουσίας, διώξεων, βίας και μεταμόρφωσης.

Η έκθεση «Alexander McQueen: Mind, Mythos, Muse» εγκαινιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2023.

Πηγή: skai.gr