Απαγορεύτηκε σχεδόν τελείως το διεθνές εμπόριο ελεφάντων

Σχεδόν πλήρη απαγόρευση στην απομάκρυνση μικρών ελεφάντων από το φυσικό περιβάλλον τους ώστε να πωληθούν σε ζωολογικούς κήπους επέβαλαν τα κράτη-μέλη της σύμβασης για το εμπόριο απειλούμενων ειδών (CITES).

Μετά από αναθεώρηση των κανόνων η πλειοψηφία αποφάσισε ότι η απομάκρυνση αφρικανικών ελεφάντων από το οικοσύστημα όπου ζουν θα επιτρέπεται μόνον σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» και μετά από έγκριση υπηρεσιών του CITES.

Υπέρ των αυστηρών μέτρων τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η αντιπροσωπεία της αμφιταλαντεύτηκε. Δέχτηκε τα νέα μέτρα μόνον μετά από διαβεβαιώσεις πως θα επιτρέπονται ορισμένες εξαιρέσεις κι ότι θα είναι δυνατό ζωολογικοί κήποι να ανταλλάσσουν ελέφαντες που ήδη διαθέτουν.

Η Ζιμπάμπουε, που είναι ο κύριος εξαγωγές ζωντανών ελεφάντων, καταψήφισε, ενώ κατά τάχθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην τελική ψηφοφορία το πιο αυστηρό πλαίσιο πέρασε με πλειοψηφία 87 υπέρ έναντι 29 κατά, όπως μεταδίδει το BBC

Η Σύνοδος απέρριψε τα αιτήματα να επιτραπεί περιορισμένο εμπόριο ελεφαντόδοντου, διατηρώντας σε ισχύ την πλήρη απαγόρευση.

Ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει χαλάρωση των κανόνων ώστε να πουλήσουν ποσότητες που έχουν ήδη κατασχεθεί από λαθροθήρες, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα θα διοχετευτούν σε περιβαλλοντικές δράσεις.
Πηγή: skai.gr