Γκρέτα Τούνμπεργκ: Διασχίζοντας τον Ατλαντικό για το κλίμα

Καιρού επιτρέποντος το μεγάλο ταξίδι θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης από το Πλίμουθ της νότιας Αγγλίας. Διασχίζοντας τον Ατλαντικό με το ιστιοφόρο Malizia, η Γκρέτα και οι λοιποί επιβαίνοντες αναμένεται να φτάσουν σε δυο περίπου εβδομάδες στη Νέα Υόρκη. Τη νεαρή ακτιβίστρια συνοδεύουν ο γερμανός ιστιοπλόος Μπόρις Χέρμαν, ο συγκυβερνήτης του Πιέρ Κασιράγκι, ο πατέρας της καθώς και ένας σκηνοθέτης και σεναριογράφος που θα καταγράψει και θα απαθανατίσει τον διάπλου.

«Δεν ανησυχώ καθόλου για την ασφάλειά μου», είπε η νεαρή Γκρέτα, «διότι γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ ασφαλές πλοίο και ότι το πλήρωμα, οι ιστιοπλόοι είναι πολύ έμπειροι».

Συμμετοχή σε συνόδους κορυφής και διαδηλώσεις

Το υπερατλαντικό αυτό ταξίδι δεν γίνεται φυσικά για λόγους αναψυχής. Πέρα από το ισχυρό μήνυμα που στέλνει με το μηδενικών εκπομπών ρύπων ιστιοφόρο, η διάσχιση του Ατλαντικού έχει και αμιγώς πρακτικούς λόγους, αφού η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν χρησιμοποιεί για τις μεταφορές της το ιδιαίτερα ρυπογόνο αεροπλάνο.

Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να συμμετάσχει σε μια σειρά συνόδων κορυφής, εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για την προστασία του κλίματος. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει το Σεπτέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη αλλά και στην ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στη Χιλή. Στο μεσοδιάστημα θα συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και θα έχει σειρά συναντήσεων με άλλους ακτιβιστές, μεταξύ άλλων σε Καναδά και Μεξικό.

Δυο εβδομάδες με τα απολύτως αναγκαία

Ως ιστιοπλοϊκό αγώνων το Malizia δεν διαθέτει ανέσεις για τους επιβάτες του. Όλη η ενέργεια που απαιτείται για την πλοήγηση και την επικοινωνία παράγεται από τα ηλιακά πάνελ. Επίσης δεν υπάρχει τουαλέτα και ντουζιέρα. «Δεν είναι ιδιαίτερα πολυτελές, αλλά δεν το χρειάζομαι, το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κρεβάτι και κάποια βασικά πράγματα. Πιστεύω ότι θα έχει πλάκα, θα έχει επίσης πλάκα που θα είμαι έτσι απομονωμένη […] και περιορισμένη».

Το υπερατλαντικό ταξίδι συμπίπτει χρονικά με την πρώτη επέτειο από την έναρξη της οικολογικής δράσης της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Στις 20 Αυγούστου του 2018 η τότε 15χρονη διαδήλωσε για πρώτη φορά ενώπιον της σουηδικής Βουλής αξιώνοντας πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι γεννήθηκε το παγκόσμιο μαθητικό κίνημα Fridays for Future που κατεβάζει πλέον κάθε Παρασκευή χιλιάδες μαθητές στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων του πλανήτη.

«Ελπίζω με αυτό το ταξίδι να καταφέρω να ευαισθητοποιήσω περισσότερο τους ανθρώπους, να ενημερώσω και να μεταφέρω τα επιστημονικά δεδομένα ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει με το κλίμα και την οικολογική κρίση».

Πηγή: DW/Κώστας Συμεωνίδης (dpa, rtr)