Σαρδηνία: Είκοσι-δυο κιλά πλαστικό είχε στο στομάχι νεκρή έγκυος φάλαινα

Eίκοσι-δύο κιλά πλαστικό είχε στο στομάχι της μια έγκυος φάλαινα, το κουφάρι της οποία ξεβράστηκε στις ακτές τις Σαρδηνία την περασμένη εβδομάδα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις επιβεβαίωσαν πως το άτυχο θηλαστικό είχε καταναλώσει αυτές τις ποσότητες.

Ο Luca Bittau, πρόεδρος του ομίλου SeaMe, δήλωσε στο CNN ότι στο στομάχι του ζώου υπήρχαν πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, δίχτυα, κλωστές, σωλήνες, περιτυλίγματα υγρού πλυντηρίου, και άλλα αντικείμενα το είδος των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί.

"Ήταν έγκυος και σχεδόν σίγουρα το έμβρυο ήταν νεκρό πολύ πριν πεθάνει και η ίδια μια και βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη. Επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο Bittau, τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προσδιοριστούν μετά από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις που θα γίνουν από κτηνιάτρους στην Πάδουα.

Η φάλαινα φυσητήρας είχε μήκος 8 μέτρα και εντοπίστηκε από τις ιταλικές Aρχές στην περιοχή του τουριστικού θέρετρου Porto Cervo.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ιταλός υπουργός ΠεριβάλλοντοςΣέρτζιο Κόστα διερωτήθηκε με αφορμή το περιστατικό για το αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λένε ότι αυτά δεν είναι σημαντικά προβλήματα.


"Για μένα είναι και είναι προτεραιότητες.". Τόνισε.

«Χρησιμοποιούσαμε πολύ εύκολα τα αντικείμενα μιας χρήσης χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες. Στην πραγματικότητα τα ζώα, πριν απ’όλους, είναι αυτά που την πληρώνουν». Συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας την πρόσφατη έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο του νόμου περί κατάργησης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης όπως καλαμάκια, μπατονέτες και μαχαροπίρουνα από το 2021.

«Η Ιταλία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα την εφαρμόσει. Ο πόλεμος στα πλαστικά έχει ξεκινήσει. Και δεν θα σταματήσουμε εκεί», υποσχέθηκε.

Πηγή: CNN