Εγκρίθηκε η κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμάτων στην αν. Θεσσαλονίκη

Την έγκριση των διαδικασιών για να προχωρήσει η κατασκευή της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, από το Παρίσι, όπου βρίσκεται αντιπροσωπεία του Φορέα, μαζί με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, για επισκέψεις σε δομές διαχείρισης αποβλήτων.

"Θα υπογράψουμε τη μελέτη και στο τέλος του χρόνου ανατολικά της Θεσσαλονίκης θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεράνης επισήμανε χθες, ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπει τρεις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κεντρική Μακεδονία, μία στις Σέρρες, μία στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και μία στην ανατολική. Ανέφερε, μάλιστα, ότι όραμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι η "Εγνατία διαχείριση στερεών αποβλήτων", μέσω της οποίας θα μπορεί να γίνεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και το υπόλειμμα των διαδικασιών επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας χρειάζεται, θα αξιοποιείται ενεργειακά.

Σχετικά με τις μεθόδους ενεργειακής αξιοποίησης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, που συμμετέχει στην αποστολή στο Παρίσι, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ο ΦΟΔΣΑ και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επισκεφθεί τέτοιες δομές στη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τώρα στη Γαλλία "προκειμένου να έχουν μια συνολική εικόνα για τον τρόπο διοίκησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στις χώρες αυτές".
"Αφού διαμορφώσουμε την άποψη που θα διαμορφώσουμε, στη συνέχεια θα προκηρυχθεί δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός και φυσικά όποιος ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις με ανοιχτή διάφανη καθαρή διαδικασία θα επιλέξουμε αυτή την τεχνολογία", πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

Πηγή: skai.gr