Στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας επικεντρώνεται η Κομισιόν

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε δυνατοί στην καινοτομία, στην ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρισμού και επιθυμούμε να ηγηθούμε στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, ειδικά μέσω της κατασκευής καλύτερων ποιοτικά μπαταριών», σημείωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς Αντιπρόεδρος για την Ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια του Solar Power Summit που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή επικεντρώνεται στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο τελικός στόχος είναι η παγκόσμια πρωτιά της ΕΕ στη δημιουργία μιας πιο πράσινης, καλύτερης και με τοπικό χαρακτήρα οικονομίας, που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική στην αλυσίδα αξιών, ειδικά απέναντι στην Κίνα.

Εν προκειμένω, υποχρέωση των 27 της Ευρώπης είναι να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους για την ενέργεια, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπως ανέφερε ο κ. Σέφκοβιτς.

«Η ηλιακή ενέργεια δεν αποτελεί προς το παρόν μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική οικονομία εξαιτίας των εμποδίων στην εμπορική νομοθεσία. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση για την ενίσχυση μικρών εγκαταστάσεων ενέργειας, τη διευκόλυνση του εμπορίου στον συγκεκριμένο τομέα, τη δημιουργία μιας στοχευμένης ευρωπαϊκής πολιτικής και την ευελιξία στην παραγωγή ενέργειας» σημείωσε ο Κριστιαν Βέρστερμάιερ, Πρόεδρος της SolarPower Europe.

Εάν τα υπάρχοντα νομικά και εμπορικά εμπόδια απομακρυνθούν και η στήριξη στην βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας πολλαπλασιαστεί, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν από 45.000 έως 120.000 καινούριες θεσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις 81.000 ήδη υπάρχουσες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύουν τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς επίσης την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Σέφκοβιτς. 

Τέλος, στην στρατηγική της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται η διασφάλιση του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών να είναι ταυτόχρονα καταναλωτές και παραγωγοί και η εφαρμογή της ανανεώσιμης ενέργειας σε τομείς όπως η κίνηση, η θέρμανση, ο κλιματισμός και οι μεταφορές.
«Στόχος είναι να μετατραπούμε σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Προτεραιότητα είναι η ανανεώσιμη ενέργεια μέσω καινοτόμων τεχνολογιών όπως τα φωτοβολταϊκά. Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες αρχές έχουν μεγάλο όφελος από την επένδυση στην ηλιακή και την ανανεώσιμη ενέργεια» σημείωσε η Celine Fremault, Υπουργός της κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr