Κομισιόν: Όλες οι πλαστικές συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες ως το 2030

Όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες έως το 2030, σύμφωνα με τη νέα συνολική στρατηγική για τα πλαστικά που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι προκαλούν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, όμως μόλις το 30% συλλέγεται για ανακύκλωση. Παράλληλα, το πλαστικό είναι υπεύθυνο για το 85% των σκουπιδιών που ρυπαίνουν τις παραλίες ανά τον κόσμο.

Ο μεγάλος όγκος πλαστικών μπορεί να συνιστά επίσης απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς μικρά κομμάτια καταλήγουν στο αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα.

«Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και χρησιμοποιούμε τα πλαστικά θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στους ωκεανούς μας το 2050. Πρέπει να σταματήσουμε τα πλαστικά από το να μπαίνουν στο νερό, στο φαγητό ακόμα και στα σώματά μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα στρατηγική για τα πλαστικά συνιστά «μπάσιμο» στην κυκλική οικονομία, η οποία αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση και συνεπώς την πλήρη αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ΕΕΕ επενδυτικές ευκαιρίες ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Επιτροπή υπολογίζει πως η νέα στρατηγική θα δρομολογήσει νέους κανόνες για το πακετάρισμα των αγαθών, θα αυξήσει την ανακύκλωση, θα οδηγήσει σε καινοτομίες και επενδύσεις, και θα λειτουργήσει ως έναυσμα για παγκόσμια αλλαγή.
Πηγή: skai.gr