Ανοδική πορεία για την ανακύκλωση συσκευών

Το 2017 η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων προς ανακύκλωση εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 54,000 τόνους. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερες από 12.500.000 συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων οικονομίας. 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη θετική εξέλιξη. Τα σημεία συλλογής παλιών ηλεκτρικών συσκευών χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και περισσότεροι κάδοι τοποθετούνται δωρεάν από την Ανακύκλωση Συσκευών σε καταστήματα λιανικής, δήμους, επιχειρήσεις και οργανισμούς Οι κάδοι αυτοί σήμερα ξεπερνούν τους 14.000 πανελλαδικά. Επίσης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στην ποσότητα του επαγγελματικού εξοπλισμού που παραδίδεται στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. από τις επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα ο Έλληνας καταναλωτής ανακυκλώνει πιο συστηματικά τις συσκευές του, όταν αυτές χαλάνε.

Αλλά τα καλά νέα δεν περιορίζονται στη συλλογή των συσκευών. Τα ποσοστά ανάκτησης των αξιοποιήσιμων υλικών τους είναι από το 2005 μέχρι και σήμερα είναι σταθερά υψηλότερα από τους στόχους που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο σύνολο των συσκευών, το ποσοστό ανάκτησης ανέρχεται στο 90% και είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απορρύπανση και η επεξεργασία των ηλεκτρικών συσκευών πραγματοποιούνται σε 8 ελληνικές και τεχνικά άρτιες μονάδες, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των βλαβερών για το περιβάλλον ουσιών που περιέχουν και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους στην παραγωγή νέων προϊόντων.  

Στην επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της επικοινωνίας της εταιρείας προς το κοινό. Μέσα από την τηλεοπτική καμπάνια «Το κάνεις για σένα» αλλά και την δυναμική  παρουσία της Ανακύκλωση Συσκευών στο διαδίκτυο οι δεσμοί της με τους καταναλωτές έχουν ισχυροποιηθεί. 

Ωστόσο το έργο της Ανακύκλωση Συσκευών δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική συμβολή των παραγωγών και εισαγωγέων του κλάδου. Οι επιχειρήσεις αυτές αναγνωρίζουν την περιβαλλοντική τους υποχρέωση και έχουν εμπιστευθεί αναθέσει στην Ανακύκλωση Συσκευών το έργο της ανακύκλωσης. Σήμερα 2.250 επιχειρήσεις καλύπτουν το κόστος της ανακύκλωσης και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.


Πηγή: skai.gr