Κλείσιμο

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Χωρίς προηγούμενο η νεροποντή στη Μάνδρα

Χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα, ήταν η βροχή που έπεσε το πρωί της Τετάρτης σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μέσα σε διάστημα έξι ωρών, η βροχή ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά, με τη μέγιστη ένταση να σημειώνεται από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Γιάννης Καλογήρος, υπογράμμισε πως η νεροποντή εκείνης της ημέρας ήταν ένα πολύ ισχυρό τοπικό φαινόμενο που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα.

Τα ραντάρ του Αστεροσκοπείου δεν έχουν καταγράψει ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλη ποσότητα νερού, εξήγησε ο κ. Καλογήρος, υπενθυμίζοντας πως ετησίως, στην περιοχή πέφτουν 370 χιλιοστά, με τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου να μην ξεπερνούν συνολικά τα 60 χιλιοστά.

Όμως η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους «Πατέρας» ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε μία στενή ζώνη μήκους 19 χιλιομέτρων και πλάτους μόλις τεσσάρων.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η χωρική κατανομή της βροχόπτωσης καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της τοπογραφίας, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό της ροής.

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων συμφωνούν και με τις μετρήσεις από τους δορυφόρους της NASA.


Πηγή: skai.gr