ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Γαρίδες… βίγκαν από τη Γερμανία

Εκτροφή γαρίδων χωρίς τη χρήση του αμφιλεγόμενου ιχθυάλευρου επιδιώκουν γερμανοί ερευνητές. Ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου στη Γερμανία.

 
Η εκτροφή γαρίδων είναι ένας σχετικά καινούργιος κλάδος στη Γερμανία, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξής της. Γι' αυτό γερμανοί επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν την τροφή των γαρίδων προκειμένου να βελτιωθεί και η ποιότητα.

Το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ στην πόλη Μπρέμερχαφεν ειδικεύεται στις θαλάσσιες έρευνες. Στους χώρους του φιλοξενείται και εκτροφή γαρίδων και πραγματοποιούνται μελέτες που στόχο έχουν να διατηρήσουν υψηλή την ποιότητα των γαρίδων, μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα ιχθυάλευρου στην τροφή τους. Σε μηνιαία βάση οι ερευνητές ελέγχουν την ανάπτυξη των ζώων που λαμβάνουν διαφορετικά μείγματα τροφής. Στόχος των ερευνητών είναι κάποια στιγμή να μην χρησιμοποιούν πια καθόλου ιχθυάλευρο.

Και όλα αυτά διότι η χρήση του στην ιχθυοκαλλιέργεια θεωρείται αμφιλεγόμενη. «Για την παραγωγή ιχθυάλευρου δεν χρησιμοποιούνται μόνο περισσεύματα από διάφορες παραγωγές αλλά και μικρά ψάρια και σαρδέλες», λέει η Μπρίτα Κένιγκ από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Η υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων αποτελεί γνωστό πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια και το ζήτημα του ιχθυάλευρου έρχεται να το επιβαρύνει. Το 28% του ιχθυάλευρου που παράγεται παγκοσμίως προορίζεται για τροφή γαρίδων εκτροφής κυρίως στην Ασία. Μάλιστα, σύμφωνα με την Μπρίτα Κένιγκ, οι γαρίδες στο φυσικό τους περιβάλλον καταναλώνουν κυρίως φυτικές τροφές.

Μια νέα αγορά για τη Γερμανία

Ο Μάθιου Σλέιτερ, επικεφαλής των ερευνών στο Ινστιτούτο του Μπρέμερχαφεν, εξηγεί γιατί οι ιχθυοκαλλιεργητές καταφεύγουν σε ζωικά προϊόντα: «Στην εκτροφή οι γαρίδες χρειάζονται πρωτεΐνη για να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Η πιο εύκολη λύση είναι το ιχθυάλευρο. Το ινστιτούτο μελετά κατά πόσο οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν να αντικατασταθούν με φυτικές, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η γεύση, η θρεπτική αξία και το μέγεθος του τελικού προϊόντος.

Προς το παρόν στη Γερμανία υπάρχουν μόλις τρεις εταιρείες εκτροφής γαρίδων. Μια από αυτές είναι του Γιορκ Ντίκερχοφ, ο οποίος παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις έρευνες του Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ. Η τροφή που χρησιμοποιεί ο ίδιος για τις γαρίδες του περιέχει περίπου 25% ιχθυάλευρο. Ο Γ. Ντίκερχοφ πάντως επισημαίνει ότι οι δικές του γαρίδες έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ασιατικές: «Είναι τοπικό προϊόν, δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά και είναι ολόφρεσκες. Τις δικές μας γαρίδες μπορεί να τις φάει κανείς και ωμές». Η γερμανική παραγωγή είναι όμως και πολύ πιο ακριβή και αυτό αντικατοπτρίζεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι υπάρχει αγορά για το γερμανικό προϊόν, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιμένουν να αγοράζουν τοπικά προϊόντα.



 
Δυναμική η πορεία της ανακύκλωσης συσκευών
Aπό το 2004, έτος ίδρυσης της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ μέχρι σήμερα, η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών...
16.01.2018, 13:27
Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη (video)
Τα δελφίνια είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όχι μόνο πολύ νωρίτερα από τα άλλα ζώα...
15.01.2018, 11:43
Σπάνιο είδος πάπιας έκανε την εμφάνισή του σε πάρκο του Πεκίνου
Η πάπια αυτού του είδους κράζει δυνατά και αναπαράγεται στην ανατολική Ρωσία, ενώ ξεχειμωνιάζει στην...
11.01.2018, 15:23
Τραμπ: Μπορεί να επιστρέψουμε στη συμφωνία για το κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τα επιχειρήματα στα οποία είχε σταθεί τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν ανακοίνωσε την...
11.01.2018, 10:14
Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα πεταλούδων πριν από 200 εκατ. χρόνια
Τα 70 μικροσκοπικά αρχαία ίχνη φτερούγων, που βρέθηκαν μέσα σε πετρώματα στη βόρεια Γερμανία, είναι τα...
11.01.2018, 09:02
Ασυνείδητος ακρωτηρίασε δύο κουταβάκια στη Λάρισα
Μπροστά σε ένα φρικαλέο θέαμα βρέθηκαν οι υπεύθυνοι του Κυνοκομείου του δήμου Λαρισαίων, όταν έσπευσαν για...
10.01.2018, 20:52
Οι αστακοί πρέπει να αναισθητοποιούνται πριν μαγειρευτούν
Η Ελβετία απαγόρευσε τη συνήθη μαγειρική πρακτική να ρίχνονται ζωντανοί αστακοί μέσα σε βραστό νερό, στο...
10.01.2018, 15:33
Ο κυκλώνας Τζόις πλησιάζει τη Δυτική Αυστραλία - Κίτρινος συναγερμός
Οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς τουριστικής πόλης...
10.01.2018, 14:36
Ονδούρα: Χωρίς τσουνάμι τα 7,6 ρίχτερ - Λήξη συναγερμού
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ήρε την προειδοποίηση που έκανε νωρίτερα...
10.01.2018, 08:23
Καραϊβική: Σεισμός 7,6R και προειδοποίηση για τσουνάμι
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας)...
10.01.2018, 05:35

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 28  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)