Γερμανία: Σούπερ μάρκετ καταργεί όλες τις συσκευασίες (video)

Ένα σούπερ μάρκετ με προϊόντα χωρίς συσκευασίες λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ στου Βερολίνου.  Ο λόγος για το Original Unverpakt («Αυθεντικό απακετάριστο») δύο Γερμανίδων, της Σάρα Βολφ και της Μιλένα Γκλιμπόφσκι.

Στα ράφια του Original Unverpack μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη, από μακαρόνια μέχρι όσπρια και από κρασί μέχρι σαμπουάν. Όλα τα προϊόντα βρίσκονται μέσα σε μεγάλα δοχεία ελεγχόμενης ροής και οι πελάτες πρέπει να φέρνουν τις συσκευασίες για αυτά από το σπίτι τους.



Τα κίνητρα των δύο γυναικών είναι οικολογικά, μιας και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ανάγκη για παραγωγή νέων πλαστικών συσκευασιών που αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες μόλυνσης των θαλασσών, με διαταραχή και της ίδια της τροφικής αλυσίδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η πολιτική προώθησης προϊόντων από το σούπερ μάρκετ, αφού προτιμώνται τα αγαθά που έχουν παραχθεί βιολογικά και σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση από το Βερολίνο.



Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μικρό «αποτύπωμα των ρύπων» στα προϊόντα, από τα καύσιμα που καίγονται για να μεταφερθούν τα προϊόντα από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.


Πηγή: skai.gr