Μεγάλες δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών στη Διάσκεψη της Μάλτας

Δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών ανακοίνωσαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς που διεξάγεται στη Μάλτα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα, αν και κλήθηκε, δεν εκπροσωπείται στη διάσκεψη της Μάλτας.

Ως σημαντικότερα προβλήματα αναγνωρίζονται η κλιματική αλλαγή που υποβαθμίζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η παράνομη αλιεία και η υπεραλίευση, η ασφάλεια στη θάλασσα και η αντιμετώπιση της πειρατείας και η ρύπανση, κυρίως από πλαστικό.

Στη διάσκεψη, όπου μετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 90 εθνικές αντιπροσωπείες, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών καθώς επίσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανακοινώνονται εθελοντικές δεσμεύσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών προβλημάτων.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε να διαθέσει:
  • 560 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση 36 διαφορετικών δράσεων προστασίας
  • 4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη δορυφορική παρακολούθηση της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής του Βορειοανατολικού Ατλαντικού και του Ειρηνικού.
  • 250 εκατ. ευρώ για τη θαλάσσια έρευνα μέσα στο 2017, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η βιώσιμη γαλάζια οικονομία
  • 10 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης φέτος, με έμφαση στην πρόληψη.

Δεσμεύσεις από κράτη και εταιρείες


Τα μέλη της Κομισιόν Καρμένου Βέλα και Φεντερίκα Μογκερίνι δεσμευτήκαν επίσης για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και τη στενή παρακολούθηση τόσο της θαλάσσιας ρύπανσης όσο και της παράνομης αλιείας.

Παράλληλα, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Περιβάλλοντος δεσμεύτηκαν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους προκειμένου να προστατεύουν οι θάλασσες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής ανακοινώσε τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου έκτασης ενός εκατομμύριου τετραγωνικών χιλιομέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ρύπανση και η υπεραλίευση.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις και δεσμεύσεις έγιναν από τις υπόλοιπες εθνικές αποστολές.

Από την πλευρά τους, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας των θαλασσών.

Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκαν για παραγωγή νέων πλαστικών συσκευασιών από πλαστικά απορρίμματα τα οποία συλλέγονται από τις ακτές, τα ποτάμια και τις λίμνες, μείωση των υλικών συσκευασίας των προϊόντων και ανακύκλωση στο 100%.

Διαμαρτυρίες από την Greenpeace

Ωστόσο, έξω από το χώρο του συνεδρίου ακτιβιστές της Greenpeace αμφισβήτησαν τις καλές προθέσεις των πολυεθνικών. Τοποθέτησαν μάλιστα στην είσοδο του συνεδρίου το ομοίωμα ενός τεράστιου κόκκινου δράκου που φτύνει πλαστικές συσκευασίες μέσα στις θάλασσες, συσκευασίες προϊόντων που φέρουν τα λογότυπα των εταιρειών.

Η Greenpeace υποστηρίζει πως οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα όσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους πλαστικό, κι ότι πραγματική λύση είναι η οριστική απόσυρση του πλαστικού.

Σύμφωνα πάντως με πήγες της Επιτροπής, οι δεσμεύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί ξεπερνούν κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 1 δισεκ. ευρώ.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και την Παρασκευή, όταν οι κεντρικοί ομιλητές είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου