Κίνα: Δύο μεγάλα γεωθερμικά πεδία ανακαλύφθηκαν στο οροπέδιο Παμίρ

Δύο γεωθερμικά πεδία εντοπίσθηκαν μετά από οκταετή έρευνα στο οροπέδιο Παμίρ, στη αυτόνομη περιφέρεια Σιντσιάνγκ των Ουϊγούρων στην βορειοδυτική Κίνα.

Οι γεωθερμικές πηγές χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού και των θερμοκηπίων, για την παραγωγή ηλεκτρισμού αλλά και στις ιαματικές πηγές.

Το ένα πεδίο, το οποίο εντοπίσθηκε στο χωριό Τσουμάν της αυτόνομης περιοχής των Τατζίκων Τασκούργκαν, καλύπτει οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα, δήλωσε ο Γουάνγκ Χονγκ, αναπληρωτής επικεφαλής μηχανικός του περιφερειακού τμήματος γης και πόρων, προσθέτοντας ότι «η ανάλυση της γεωλογικής δομής, της θερμοκρασίας και της πίεσης δείχνει ότι το πεδίο αυτό θα διατηρεί σταθερές αποδόσεις για πάνω από 100 χρόνια».

Ένα άλλο πεδίο το οποίο καλύπτει επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωθερμικών πόρων χαμηλής θερμοκρασίας, βρέθηκε επίσης στην επαρχία αυτή και είναι κατάλληλο για θερμοθεραπείες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η περιοχή Τασκούργκαν στο οροπέδιο Παμίρ έχει μεγάλους και σκληρούς χειμώνες. Η τοπική κυβέρνηση συνήθως εισάγει άνθρακα από το Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντσιάνγκ και τον νομό Ακσού με υψηλός κόστος. Ως εκ τούτου η θέρμανση ήταν πάντα ένα βαρύ φορτίο για τους κατοίκους.

Το 2010 οι αρχές στο Σιντσιάνγκ ξεκίνησαν έρευνες για την ανακάλυψη γεωθερμικών πηγών στο Τασκούργκαν δαπανώντας 48 εκατομμύρια γιουάν (7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το πεδίο Τσουμάν θα μπορούσε να παράσχει θέρμανση για 12.000 κατοίκους, μειώνοντας έτσι το κόστος θέρμανσης κατά 30 εκατομμύρια γιουάν ετησίως.

Οι θερμές πηγές χαμηλής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κερδοφόρο τουριστικό θέρετρο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και ευκαιρίες για τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Πηγή: skai.gr