Τα σκουπίδια της μοντέρνας διατροφής

Το ό,τι τα πλαστικά κυπελάκια του καφέ, τα οποία χρησιμοποιούνται μια φορά, είναι πρόβλημα για το περιβάλλον είναι πλέον γνωστό. Αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Χιλιάδες εστιατόρια και καφέ στη Γερμανία προσφέρουν σαλάτες, σάντουιτς, γλυκά και ένα σωρό τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες.

Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν προτίμηση στο έτοιμο φαγητό. Πολύς κόσμος θέλει να τρώει γρήγορα και εύκολα, ανοίγοντας απλά μια συσκευασία. «Το φαγητό δεν ήταν ποτέ πιο γρήγορο και άνετο αλλά και ποτέ λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον» δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τόμας Φίσερ, από την οργάνωση Γερμανική Βοήθεια για το Περιβάλλον.

Ακόμα και τα καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων δεν αποτελούν εξαίρεση. Από την άλλη πλευρά οι έμποροι πώλησης και κατασκευής συσκευασιών έτοιμου φαγητού τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν χρυσές δουλειές.

Για τον Γερμανό ειδικό, ένας τρόπος που θα μπορούσε να θεσει τέρμα στη σπατάλη είναι να χρησιμοποιούνται οι συσκευασίες από τους καταναλωτές περισσότερο από μια φορά. Για την εφαρμογή όμως ενός τέτοιου σχεδίου απαιτείται πολιτική βούληση και η δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού και φορολογικού πλαισίου.

Το καλοκαίρι η κατάσταση γίνεται χειρότερη

Στη Στουτγάρδη λειτουργεί ήδη ένα σχετικό πρόγραμμα. Εκεί συνεργάστηκαν εννέα εστιατόρια, τα οποία προσφέρουν στους πελάτες τους συσκευασίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα για έτοιμο φαγητό, δημητριακά ή ποτά.

Οι πελάτες πηγαίνουν σε ένα από τα εννέα καταστήματα και δίνουν πίσω τη συσκευασία ή την γεμίζουν και πάλι με το προϊόν που επιθυμούν.

Η κριτική που ασκείται για τους τόνους των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από τις συσκευασίες είναι μεγάλη. Η αλυσίδα McDonald/s πέταξε 46.000 τόνους συσκευασιών αλλά και χαρτοπετσέτες και καλαμάκια τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ πάντως τα McDonald/s σερβίρουν καφέ στους πελάτες σε κυπελάκια που οι ίδιοι φέρνουν, εάν βέβαια το επιθυμούν ή σερβίρουν γλυκά σε πορσελάνινα πιάτα.

Το καλοκαίρι, η κατάσταση με τους τόνους των σκουπιδιών γίνεται χειρότερη στους δημόσιους χώρους. Τα πικ νικ στις εξοχές ή το ψήσιμο σε εξωτερικούς χώρους αφήνει τόνους σκουπιδιών και η τάση είναι αυξητική. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Κλίματος, κατέγραψε το 2014, που θεωρήθηκε χρονιά ρεκόρ, 18 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών. Οι 8 τόνοι εξ αυτών προκλήθηκαν από ιδιώτες καταναλωτές.

Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μεγαλύτερη ευαισθησία των καταναλωτών σε ορισμένους τομείς. Μέσα από μεγάλες εκστρατείες που έχουν γίνει χρησιμοποιούνται διαρκώς λιγότερες πλαστικές σακούλες ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις τις έχουν καταργήσει τελείως.


Πηγή: Κριστίνε Σούλτζε (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου