Μήνυμα για θεσμική προστασία των δασών από επιφανείς μελετητές

Την ανάγκη συστηματικής, θεσμικής και ολοκληρωμένη προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας έθεσαν στο επίκεντρο οι μετέχοντες σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και άλλων ειδικών αλλά και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κ. Βασίλειου Σκουρή.

Η χώρα μας καλύπτεται κατά 25% από δάση, η προστασία των οποίων καθίσταται επιτακτική ανάγκη για λόγους όχι μόνον προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και διατήρησης του εθνικού πλούτου. Οι νομοθετικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών, που υπήρξαν ημιτελείς και εν πολλοίς αδιέξοδες, αλλά και προτεραιότητες του σήμερα με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, υπήρξαν οι άξονες της συζήτησης των ειδικών που μετείχαν στην εσπερίδα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Γιάννης Μιχαήλ. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

«Πρέπει να νομοθετήσουμε το εθνικό σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος, να ολοκληρώσουμε τον χάρτη προστασίας και της θάλασσας, να εντάξουμε στον κρατικό προϋπολογισμό της προστασία της φύσης, να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα της χώρας μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Οι Δασικοί Χάρτες», τόνισε, «δεν είναι μόνον συνταγματική επιταγή αλλά εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα».

Ο Βασίλης Σκουρής, ομότιμος καθηγητή του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προήδρευσε της εκδήλωσης που ακολούθησε με τις σχετικές εισηγήσεις και τη συζήτηση, με την οποία και έκλεισε η επιστημονική ημερίδα.

Η Μαρία Καραμανώφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ανέβηκε στον βήμα για να θέσει το ζήτημα «Νομική προστασία των δασών στην Ελλάδα, παρελθόν και μέλλον».

«Η έννοια του δάσους, η αποτύπωση των δασών με τους Χάρτες και το Δασολόγιο, η χρήση και τα μέτρα για την προστασία τους πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. Ποια είναι η χρησιμότητα του δάσους;», αναρωτήθηκε, δίνοντας αμέσως την απάντηση. «Το γεγονός ότι υπάρχουν. Η ύπαρξή τους αρκεί», τόνισε. «Αν δεν καταγραφούν πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια, είναι αδύνατη η νομική προστασία τους».

Ο Χρήστος Καραχρήστος, δασολόγος - περιβαντολλόγος, υπ. Διδάκτωρ ΔΠΘ μίλησε για ένα «δυσεπίλυτο πρόβλημα προς επίλυση», όπως είτε χαρακτηριστικά, θέτοντας κι εκείνος το ερώτημα, αν οι «δασικοί χάρτες είναι μέτρο ή απειλή για τη δασική προστασία».

«Χρειάζεται ενημέρωση, οργάνωση της δασικής υπηρεσίας, οριοθέτηση των οικισμών. Πρέπει να ξεφύγουμε από το μπάχαλο των χαρακτηρισμών. Δεν πρέπει οι περιβαλλοντολογικές δουλειές να μένουν στα χαρτιά», τόνισε, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την οικολογία.

Παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες ανέδειξε το μείζον πρόβλημα των «οικιστικών πυκνώσεων», της αυθαίρετης δηλαδή δόμησης, μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές αφαιρούνται από τους Δασικούς Χάρτες και «δημιουργούν τρύπες», που ξεχωρίζουν από το μωβ περίγραμμά τους.

Τέλος ο Δήμος Νικόπουλος, δικηγόρος, π. Νομικός σύμβουλος του ΓΕΩΤΕΕ αναφέρθηκε στα νομικά ζητήματα από την «Αδόκητη σύγκρουση των δασικών χαρτών με τη δασική προστασία».

Η εκδήλωση έφερε ουσιαστικά στην επιφάνεια χρόνια και φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η ελλειμματική δασική προστασία, η καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και οι τρόποι με τους οποίους αυτή νομιμοποιείται, η σύγχυση για τις αναδασωτέες εκτάσεις αλλά και για τη διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων.

Παράλληλα έθεσε το ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε θετικά το αναπτυξιακό εργαλείο που είναι οι Χάρτες και δεν θα το αφήσουμε να μετατραπεί σε καταστροφικό των δασικών οικοσυστημάτων.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου