Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σηματοδοτούν μια νέα «κλιματική περίοδο»

Τα αέρια του θερμοκηπίου έφθασαν σε ένα συμβολικό ορόσημο το 2015, με αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή να περάσει σε μια νέα φάση που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου αερίου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχει φθάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά στα χρονικά και είναι κατά 44% πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, ανέφερε.

Η αύξηση, που συνεχίζεται το 2016, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία σχεδόν 200 κυβερνήσεων να αρχίσουν να περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, στη βάση της περυσινής συμφωνίας του Παρισιού που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δεύτερο μισό του αιώνα.

"Το έτος 2015 εγκαινίασε μια νέα εποχή αισιοδοξίας και κλιματικής δράσης με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αλλά θα γράψει επίσης ιστορία ως η έναρξη μιας νέας εποχής στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με υψηλές συγκεντρώσεις-ρεκόρ αερίων θερμοκηπίου", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είχαν φθάσει τα 400 ppm σε κάποιες περιοχές και κάποιους μήνες, αλλά "ποτέ πριν σε παγκόσμια βάση κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος", ανέφερε ο WMO στο ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου (Greenhouse Gas Bulletin).

Το αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα εκτός εάν οι επιστήμονες αναπτύξουν νέες τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται για τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και την αύξηση της στάθμης των ωκεανών.

"Ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια", είπε ο Τάλαας.

Ένα παρατηρητήριο στο Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, ο κύριος σταθμός μέτρησης με αρχεία που ξεκινούν από το 1958, "προβλέπει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν πάνω από τα 400 ppm για ολόκληρο το 2016 και δεν θα πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο για πολλές γενιές", ανέφερε ο WMO.

Παγκοσμίως το 2015, τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν στα 400,0 ppm, μια άνοδος κατά 2,3 ppm από το 2014, ανέφερε.

Το ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανόν να συμβάλλει επίσης το 2016 στην άνοδο των θερμοκρασιών παγκοσμίως. Το Ελ Νίνιο συνδέεται με περισσότερες ξηρασίες και πυρκαγιές στους τροπικούς, που σημαίνει μικρότερη βλάστηση για να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα εκτιμά πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι 144% υψηλότερα σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα των 278 ppm, του μεθανίου 256% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στα 1.845 μέρη ανά δισεκατομμύριο και του πρωτοξειδίου του αζώτου ήταν 121% στα 328 μέρη ανά δισεκατομμύριο, ανέφερε.
Πηγή: skai.gr