Κλείσιμο

Για το χειρότερο Ελ Νίνιο από το 1997 προειδοποιεί η NASA

Το φετινό Ελ Νίνιο δεν παρουσιάζει κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης και ευθύνεται για την πληθώρα ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα, εξηγεί σε πρόσφατη ανάλυσή της η NASA. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το φαινόμενο «θυμίζει πάρα πολύ το ισχυρότατο Ελ Νίνιο του Δεκεμβρίου του 1997».

To Ελ Νίνιο υποδαυλίζει την πρόσφατη «απορύθμιση» των μετεωρολογικών συστημάτων και συνδέεται τις εκτεταμένες πλημμύρες και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο, επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι.

Το φαινόμενο, που συνδέεται με την
 κίνηση των θερμών ρευμάτων του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού προς την ήπειρο της Αμερικής συμβαίνει κάθε 2 με 7 χρόνια και συνήθως κορυφώνεται προς το τέλος του χρόνου, συμπίμπτωντας με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φετινό Ελ Νίνιο ευθύνεται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών στην Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Βραζιλία όπου οι καταστροφές έχουν υποχρεώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Οι συνέπεις του εκδηλώνονται με πρωτοφανή ισχύ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν εκτοπίσει από τις κατοικίες τους χιλιάδες ανθρώπους, βυθίζοντας στο σκοτάδι αρκετές περιοχές. Μάλιστα η καταιγίδα Φρανκ αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα αυτή την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα σ
την Βόρεια Αμερική, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών στο Μιζούρι, μετά τις καταιγίδες και τους κυκλώνες που χτύπησαν την περιοχή.

Ακόμη και στον Βόρειο Πόλο, οι θερμοκρασίες είναι σημαντικά υψηλότερες από τις φυσιολογικά για την εποχή, επίπεδα.

Όμως εκτός από τις πλημμύρες, το Ελ Νίνιο «κρύβεται» και πίσω από την «έξαρση της ξηρασίας» σε άλλα σημεία του πλανήτη, σημειώνουν οι μετεωρολόγοι: περίπου 
31 εκατομμύρια άνθρωποιεκτιμάται πως κινδυνεύουν από λιμό στην Αφρική εξαιτίας της καταστροφής των καλλιεργειών .

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν πως οι συνέπειες του Ελ Νίνιο θα επιτείνουν την κρίση και στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Νοτίου Σουδάν και της Υεμένης, εκτιμώντας πως περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν άμεση υποστήριξη πριν τον Μάρτιο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν παρατηρείται μόνο στους πάγους και την Αφρική: οι Γάλλοι θα κάνουν ρεβεγιόν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από το 1997 και αρκετά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας αναγκάζονται να εισάγαγουν τόνους χιονιού στις πίστες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων, λόγω του ήπιου καιρού.

Στην Ιταλία, ο ξηρός καιρός επιτείνει την ατμοσφαιρική μόλυνση πάνω από τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης ενώ, αντίθετα, στο Μεξικό, το Ελ Νίνιο έχει ρίξει τις θερμοκρασίες σε ιστορικά επίπεδα, με την περιοχεί Σονοράν να βλέπει χιόνι μετά από 33 χρόνια.

Πηγή: Πηγές: BBC/ The Guardian - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας