ΗΠΑ: Την σφαγή 1.000 βισόνων ζητά το Εθνικό Πάρκο του Γελλοουστόουν

Τη θανάτωση χιλίων άγριων βισόνων, κυρίως θηλυκών και μικρών, προτείνει το Εθνικό Πάρκο Γελοουστόουν των ΗΠΑ, ώστε να ανακόψει την ετήσια μετανάστευσή τους στη Μοντάνα, μεταδίδει το πρακτορείο Sky News.

Το σχέδιο «πατάει» πάνω σε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της πολιτείας της Μοντάνα και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να αποφευχθεί η μετάδοση της βρουκέλλωσης από τους βίσονες στα κοπάδια των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του καλοκαιριού, οι βίσονες που διαβιούν στις εκτάσεις του πάρκου ξεπερνούν τους 5.000 και στο σενάριο ενός σκληρού χειμώνα, οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να μεταναστεύουν στην νοτιοδυτική πολιτεία της Μοντάνα που έχει διαχρονικά ηπιότερο κλίμα.

Οι φυλές των Ινδιάνων και οι ντόπιοι με ανανεωμένη άδεια κυνηγιού για το 2015 δεν προβλέπεται να θανατώσουν πάνω από 300 βίσονες το επόμενο τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής των ζώων αυξάνει σταθερά τον πληθυσμό τους. Για αυτό το λόγο εξάλλου η πρόταση στοχοποιεί τα μικρά και τα θηλυκά ώστε να ελεγχθεί ο αριθμός τους σε βάθος μερικών ετών.



«Αν υπήρχε μεγαλύτερη ανοχή των κτηνοτρόφων της Μοντάνα για την άγρια πανίδα, το ταξίδι αυτών των ζώων εκτός των ορίων του Πάρκου δεν θα ήταν πρόβλημα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γελοουστόουν Σάντυ Ντόμπερτ. «Όμως όπως έχουν τα πράγματα, πρέπει να το κάνουμε», τονίζει. 

Από τη δεκαετία του 1980, περίπου 6.300 βίσονες έχουν θανατωθεί - από αυτούς μόνο οι 1.900 στο πλαίσιο εποχικού κυνηγιού.

Αν και το είδος των «μπάφαλο» αριθμούσε κάποτε 60 εκατομμύρια ζώα, το ανεξέλεγκτο κυνήγι τους οδήγησε στα όρια της εξαφάνισης στα τέλη του 19ου αιώνα, με την αμερικανική υπηρεσία «Ψαριών και Άγριας Πανίδας» να καταγράφει μόλις 325 ζώα το 1884. Έκτοτε, υπό τον διαρκή έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών οι αριθμοί τους αυξήθηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα να αποτελούν και πάλι πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους με τους οποίους μοιράζονται το φυσικό τους περιβάλλον.

Η ελεγχόμενη σφαγή άγριων ζώων είναι πάγια τακτική των αρχών στις ΗΠΑ. Μόλις τον περασμένο μήνα, περίπου 300 αρκούδες θανατώθηκαν σε ένα μαζικό κυνήγι που κράτησε μία ολόκληρη εβδομάδα στην πολιτεία της Φλόριντα, σε μια προσπάθεια των υπευθύνων να περιορίσουν τον «απειλητικά αυξανόμενο αριθμό τους».
Πηγή: Πηγή: Sky News - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας