Τα drones θα (αναδα)σώσουν τα δάση

Η νεοϊδρυθείσα BioCarbon Engineering σχεδιάζει να συμβάλλει στην αναδάσωση των κατεστραμένων δρυμών, φυτεύοντας ένα δισεκατομμύριο δέντρα μέσα σε ένα χρόνο χωρίς καν να «πατήσει το πόδι της» στις καμμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας για κηπουρούς μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα ειδικά εξοπλισμένα drone φυτεύουν τα δενδρύλλια πολύ γρηγορότερα από τον μέσο άνθρωπο: πετώντας πάνω από την προς αναδάσωση περιοχή, εντοπίζουν τα βέλτιστα σημεία αποκατάστασης και στη συνέχεια εκτοξεύουν από χαμηλό ύψος μίνι κάψουλες προ-γονιμοποιημένων σπόρων, καλυμμένων με θρεπτικό τζελ.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καίγονται πάνω 26 δισεκατομμύρια δέντρα ενώ μόνο 15 δισεκατομμύρια από αυτά αναπληρώνονται. Αν οι στόχοι της εταιρείας επιτευχθούν τότε η ψαλίδα θα μικρύνει ταχύτατα και πολύ οικονομικά.

«Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε πολυκαιρισμένα, δισεπίλυτα προβλήματα είναι να εκμεταλλευθούμε τις νέες τεχνολογίες που δεν ήταν διαθέσιμες παλιότερα», μας λέει ο CEO της εταιρείας και πρώην μηχανικός της NASA, Λόρεν Φλέτσερ.

Με δύο χειριστές να ελέγχουν ταυτόχρονα πολλαπλά drone, ο Φλέτσερ υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να φυτεύονται έως και 36.000 δενδρύλλια τη μέρα, μόλις στο 15% του κόστους της αντίστοιχης χειρωνακτικής μεθόδου.

«Η προσέγγισή μας μπορεί να παρουσιάζει στατιστικά μικρότερο ποσοστό επιτυχίας από το παραδοσιακό φύτεμα αλλά σε απόλυτους αριθμούς η μέθοδός μας θα καλύψει γρηγορότερα τις πληγείσες περιοχές», σχολιάζει ο Φλέτσερ.

Το πρωτότυπο «πράσινο drone» της BioCarbon Engineering εντυπωσίασε στον διαγωνισμό «Drones for Good» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η εταιρεία ευελπιστεί να διαθέτει ένα πλήρως «αξιόμαχο σμήνος» πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Πηγή: Πάνος Σάκκας