Κλείσιμο

Οι φάλαινες φυσητήρες διαθέτουν μνήμη και μάλιστα ισχυρή

Έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως οι φάλαινες φυσητήρες, πέρα από μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά και κάποια πολύ μοναδικά ρεκόρ στο ζωικό βασίλειο (όπως το ότι είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος θηρευτές της θάλασσας), διαθέτουν και εξαιρετικά ισχυρό μνημονικό.
Αναλυτικότερα η συγκεκριμένη έρευνα , την οποία δημοσιεύει σήμερα το BBC, διεξήχθη σε εκατοντάδες φάλαινες φυσητήρες ανά τον κόσμο και τα συμπεράσματα όπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι εντυπωσιακά.

Η έρευνα αναφέρει πως οι φάλαινες φυσητήρες ζουν νομαδικά ή καλύτερα οικογενειακά καθώς όλα τα μέλη μίας ομάδας συνδέονται με «οικογενειακούς» δεσμούς. Οι θηλυκές φάλαινες μάλιστα έδειξαν και μία τάση επιλογής, κοινώς πως ακόμη και ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της ομάδας τους έχουν μεγαλύτερη προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένα μέλη.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως ανακάλυψαν πως υπάρχουν μέλη τα οποία για κάποιους λόγους αποχωρίζονται από τις ομάδες τους και επιλέγουν διαφορετικές ομάδες αλλά ποτέ δεν λησμονούν το ένα το άλλο. Ο μηχανισμός μνήμης ή αναγνώρισης δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί αλλά και μόνο οι αποδείξεις πως τα μεγάλα αυτά θηλαστικά διαθέτουν τέτοιου τύπου μνήμη είναι σημαντικό και μοναδικό.

Πηγή: BBC