Kαναδάς: Βρέθηκε άγνωστο αρχέγονο θαλάσσιο πλάσμα

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι στην Βρετανική Κολομβία αποκαλύφθηκε ένα πολύ καλά διατηρημένο απολίθωμα ενός ζώου ηλικίας 508 εκατομμυρίων ετών, το Yawunik kootenayi, που μοιάζει με μια μεγάλη γαρίδα σε περίεργη στάση και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά της εποχής του.

Συμπεριλαμβανομένων των νυχιών του, το Yawunik είναι περίπου 22,5 εκατοστά σε μέγεθος. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά τα περισσότερα πλάσματα εκείνη την εποχή ήταν πολύ μικρότερα.

Το θαλάσσιο πλάσμα που βρέθηκε στο Kootenay National Park ήταν σε μια ανεξερεύνητη περιοχή του βραχώδους σχηματισμού Burgess Shale, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα έδωσε στους ερευνητές εξαιρετικά στοιχεία της Κάμβριας εποχής και για πρώτη φορά αποκάλυψε μεγάλες ομάδες ζώων. 

Το Yawunik, το όνομα του οποίου τιμά ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας της Ktunaxa εγγενούς ιστορίας δημιουργίας των ανθρώπων, ήταν ένα πρωτόγονο αρθρόποδο από την πολύ επιτυχημένη ομάδα που περιλαμβάνει γαρίδες, αστακούς, καβούρια, έντομα, αράχνες, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες.

Ένας ικανός κολυμβητής και ένα ενεργό αρπακτικό, με αιχμηρά σημεία κατά μήκος των μεγάλων μπροστινών νυχιών του, ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αισθητηριακό σύστημα αποτελούμενο από δύο ζευγάρια μάτια και περίτεχνες κεραίες, και ένα σώμα που χωρίζεται σε 17 τμήματα.

«Τα νέα απολιθώματα δείχνουν σαφώς ότι αυτά τα πρωτόγονα αρθρόποδα ήταν εκλεπτυσμένα και είχαν φοβερούς εχθρούς», όπως δήλωσε ο παλαιοντολόγος Robert Gaines από το Κολέγιο της Πομόνα στην Καλιφόρνια. «Στους σπονδυλωτούς προγόνους μας δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί τα οστά ή τα σαγόνια, έτσι, οι κάτω τροφοδότες ήταν αρκετά απλοί».

Ο Cedric Aria, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, δήλωσε ότι έχουν βρεθεί πάνω από εκατό απολιθώματα Yawunik.

«Θα μπορούσαμε πράγματι να πούμε ότι μοιάζει με μια μεγάλη γαρίδα της οποίας οι κεραίες θα μπορούσαν επίσης να είναι κατασκευασμένες από μεγάλες δαγκάνες» όπως είπε ο Aria, η έρευνα του οποίου παρουσιάστηκε στο περιοδικό Παλαιοντολογία.

Δύο μεγάλα προσαρτήματα λαβής στο μπροστινό μέρος της κεφαλής ήταν ικανά να δίνουν μεγάλο εύρος κίνησης από τα πίσω προς τα εμπρός. Οι αιχμές που βρίσκονταν στα νύχια του βοηθούσαν στο να πιάνει το θήραμά του.

Οι περίτεχνες κεραίες ήταν για να διαισθάνεται το περιβάλλον του μέσω της αίσθησης αλλά και της ανίχνευσης των χημικών στοιχείων που μυριζόταν αποτελεσματικά. 

«Το Yawunik είναι χωρίς αμφιβολία το πιο συναρπαστικό και το πιο όμορφο ορυκτό απολίθωμα που έχω δει ποτέ να βγαίνει από το έδαφος» προσέθεσε ο Gaines.
Πηγή: Πηγή: Reuters