Δικαστικές καμπάνες στη δίκη του Ασωπού

Βαριά καμπάνα για τις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον Ασωπό το από πλημμελειοδικείο Θηβών. Σε δίκη που ξεκίνησε το 2012, ο δικαστήριο έκρινε ένοχες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ εξακολούθηση τις 7 από τις 15 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να ρυπαίνουν τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων.

Τα πρόστιμα που επέβαλε το δικαστήριο είναι από 1000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ και οι ποινές φυλάκισης με αναστολή είναι από 6 μήνες έως 3 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις που καταδικάστηκαν είναι Aluminco ΑΕ, Ιωάννου ΑΕΒΕ, Γαλβανιστήρια Ελλάδας, VIOMETALE ΑΒΕ, ΒΑΦΙΚΗ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ και BLK Αλουμινίου Α.Ε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2007 διενεργήθηκαν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Λεκάνη του Ασωπού. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με άμεσες και έμμεσες απορρίψεις βαρέων μετάλλων και χρωμίου. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέληξαν σε ατομική έκθεση για την κάθε εταιρεία αλλά και σε συνολικά πορίσματα τα οποία έστειλαν στον εισαγγελέα.

Η δίκη του Ασωπού αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα που έγιναν ποτέ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για χρόνια έπιναν νερό επιβαρημένο με εξασθενές χρώμιο το οποίο διοχέτευαν ως απόβλητο στο ποτάμι του Ασωπού οι βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων. Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του υπουργείου Υγείας, το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη των καρκινογενέσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι από το 2008 όταν και ήρθε στη δημοσιότητα το πρόβλημα, η Πολιτεία προχώρησε σε ελέγχους επιβάλλοντας μεγάλα οικονομικά πρόστιμα στις εταιρείες αν και κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να απαντήσει αν αυτά έχουν εισπραχθεί. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε σχέδιο συμμόρφωσης των εταιρειών οι οποίες φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται στο σύνολο τους ενώ προχώρησε επίσης και στη παροχή καθαρού νερού σε κάποιες από τις επιβαρημένες περιοχές.

Δυστυχώς όμως πολλοί οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να υδρεύονται από γεωτρήσεις οι οποίες πάντως δεν είναι ασφαλείς αφού όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ως φυσικό επακόλουθο έχει επιβαρυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου