Κλείσιμο

"Κουρεμένο" στη Βουλή το ν/σ για την πολεοδομική μεταρρύθμιση

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν οι διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και μετά τις αντιδράσεις των φορέων το προηγούμενο διάστημα. Οικολογικές οργανώσεις και φορείς αντιδρούσαν διότι όπως έλεγαν, το νομοσχέδιο εξυπηρετούσε οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Ταγαρά, η κυβέρνηση προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένες δεσμεύσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, τα άρθρα για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις θα επανεισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

Σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς σημείωσε:
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Θέσαμε ως βασικό στόχο την αποκέντρωση των λειτουργιών και την επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Το σχέδιο νόμου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη» περιλαμβάνει, μετά την απόσυρση του Γ και Δ κεφαλαίου:

Το Κεφάλαιο Α «Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός», με το οποίο διαρθρώνεται ένα νέο πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού που απαντά στις ανάγκες της σημερινής Ελλάδας, θεραπεύει ζητήματα και συγκρούσεις κανόνων που έχουν αναδειχθεί μετά την εφαρμογή του προηγούμενου πλαισίου και θέτει της βάσεις για την πραγματική προστασία του ανθρωπογενούς, φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος με γνώμονα μια ανάπτυξη προς όφελος των επόμενων γενεών.
Το Κεφάλαιο Β «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», με το οποίο βελτιώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις χρήσεις γης, το οποίο έχει πλέον καταστεί παρωχημένο λόγω των σημαντικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, των νέων μορφών επιχειρηματικότητας και γενικότερα των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων που ο οργανωμένος αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Ταγαρά, σημαντικό βήμα αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση μέχρι το 2020, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κλπ), που επηρεάζουν σημαντικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.

Όσον αφορά τις χρήσεις γης:
Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση εάν παράλληλα με το σχεδιασμό δεν εκσυγχρονίζαμε και το σύστημα των χρήσεων γης. Δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης ή επαγγελματίας αυτής της χώρας που δεν έχει αντιληφθεί πόσο παρωχημένο είναι πλέον το σύστημα των χρήσεων γης που θεσμοθετήθηκε το 1987. Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί και να εξειδικευτεί στις σημερινές ανάγκες, να προστεθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία αλλά και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου