Εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των νανοκύκνων στο Δέλτα του Έβρου

"Χαράζουν" φτερωτές, λευκές γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, με πληθυσμό που καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ο λόγος για νανόκυκνους που διαχειμάζουν στο Δέλτα Έβρου και σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης, ο αριθμός τους αποτελεί τη μέγιστη μέτρηση που έχει γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

"Καταμετρήσαμε 2.610 νανόκυκνους, αριθμός αυξημένος από τους 2.250 που είχαμε μετρήσει το 2010 στο Δέλτα Έβρου και αποτελούσε τότε την υψηλότερη καταγραφή πανελληνίως" εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου, Παναγιώτης Ιωαννίδης.

Η καταγραφή των κύκνων έγινε από προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στις 14 Φεβρουαρίου, σε θέσεις που κουρνιάζουν τα πουλιά τα οποία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δείχνουν να "προτιμούν" περισσότερο, από άλλες χώρες διαχείμασης, το Δέλτα του Έβρου.



"Παρατηρούμε μια αύξηση των κύκνων αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πού οφείλεται. Εικάζουμε ότι οι καιρικές συνθήκες στις βόρειες περιοχές με το δριμύτερο ψύχος των τελευταίων ετών, αναγκάζουν τα πουλιά να προτιμούν πιο νότιες περιοχές και ίσως γι' αυτό να έχουν αναγάγει το Δέλτα Έβρου σε νούμερο ένα προορισμό διαχείμασης" εκτιμά ο κ. Ιωαννίδης.

Παράλληλα, η αύξηση των πουλιών στο Δέλτα αποτελεί ένδειξη ότι πρόκειται για έναν υγιή υγρότοπο, αφού εκεί οι κύκνοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κουρνιάσουν αλλά και τραφούν.

Πάντως, εκτός από τους νανόκυκνους καταμετρήθηκαν 1.185 αγριόκυκνοι, 1.220 βουβόκυκνοι και 950 καστανόπαπιες.

"Το θέαμα ωστόσο των κύκνων, την ώρα που -κυρίως το απόγευμα- κατευθύνονταν από την περιοχή του Δέλτα στην Τουρκία προς τα εμάς, είναι ασύλληπτο. Φανταστείτε σμήνη με μέχρι 400 πουλιά, να σχηματίζουν τεράστιες άσπρες γραμμές στον ουρανό δημιουργώντας μια εικόνα μοναδική" περιγράφει ο κ. Ιωαννίδης.


(Οι φωτογραφίες είναι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου)

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ