Καταγγελία για εμβολισμό σκάφους της Sea Shepherd από ιαπωνικό φαλαινοθηρικό

Τον εμβολισμό σκάφους της στο Νότιο Ωκεανό από ένα ιαπωνικό φαλαινοθηρικό καταγγέλλει η διεθνής μη κυβερνητική οικολογική οργάνωση Sea Shepherd. Ο πλοίαρχος Πίτερ Χάμαρσετ του σκάφους Bob Baker κατήγγειλε ότι το σκάφος του υπέστη κάποιες ζημιές όταν δέχθηκε την επίθεση από το ιαπωνικό πλοίο Nisshim Maru.

Ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος Κρεγκ Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να ενημερωθεί για τι επεισόδιο και συνέστησε αυτοσυγκράτηση και στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες πλοία της Sea Shepherd δέχθηκαν επίθεση από ιαπωνικά φαλαινοθηρικά που τώρα έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το επεισόδιο σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά τον αποκλεισμό του Nisshin Maru από σκάφη της Sea Shepherd ενώ πρόσφατα η μη κυβερνητική οικολογική οργάνωση είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο και δείχνει τρεις ρυγχοφάλαινες στη γέφυρα του Nisshin Maru, ενώ οι λαθροθήρες τεμάχιζαν μια τέταρτη.

Τα πλοία της Sea Shepherd απέπλευσαν στα μέσα Δεκεμβρίου από τις ακτές της Αυστραλίας για να ξεκινήσουν τη δέκατη εκστρατεία τους στην Ανταρκτική, λίγες ημέρες μετά τον απόπλου των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών. Στόχος των Ιαπώνων φαλαινοθήρων είναι πιάσουν έως και 935 ρυγχοφάλαινες της Ανταρκτικής και έως 50 κοινές φάλαινες ως τον Μάρτιο.

Η οργάνωση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει καταφέρει να σώσει σχεδόν 4.000 φάλαινες τα δέκα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρει ότι πέρυσι οι Ιάπωνες κατάφεραν να σκοτώσουν μόλις 75 φάλαινες, ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού τους στόχου.

Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι ψαρεύει νόμιμα φάλαινες για επιστημονική έρευνα, ενώ οι επικριτές της δηλώνουν ότι οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι του νόμου του 1986 που επέβαλε μορατόριουμ στο εμπορικό ψάρεμα φαλαινών.
Πηγή: skai.gr