Τοξικές ουσίες σε καλλιέργειες της νότιας Ιταλίας

Κινητοποίηση και κατασχέσεις φρούτων και λαχανικών έξω από την Νάπολη, όπου βρέθηκαν γεωργικά προϊόντα μολυσμένα από τοξικά απόβλητα. Τα απόβλητα φέρεται να προέρχονται από τη β. Ιταλία και τη Γερμανία.

Νέα επιχείρηση της δικαιοσύνης έγινε χθες στη νότια Ιταλία για να δοθεί απάντηση στο φαινόμενο των μολυσμένων, τοξικών γεωργικών προϊόντων. Οι καραμπινιέροι έθεσαν υπό κατάσχεση δεκαπέντε γεωργικές εκτάσεις και δεκατρία πηγάδια στην περιοχή του Καϊβάνο, μεταξύ Νάπολης και Καζέρτα.

«Σταματήστε να μας δηλητηριάζετε»

Όπως αποκάλυψαν δημοσιογραφικές έρευνες αλλά και καταθέσεις μεταμελημένων μαφιόζων, τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στην περιοχή έχουν μολυνθεί από καρκινογόνες ουσίες λόγω της παράνομης ταφής βιομηχανικών, τοξικών αποβλήτων. Τα τοξικά απόβλητα φέρεται να προέρχονται από την Γερμανία και την βόρειο Ιταλία, όπως λένε πολλοί αγρότες.

Οι μικροβιολογικές αναλύσεις εντόπισαν αρσενικό, χλωροφόρμιο και πολλές άλλες επικίνδυνες ουσίες σε ποσότητες υπερδιπλάσιες από τα όρια που θέτει ο νόμος. Τα φρούτα και λαχανικά αυτά, σύμφωνα με ιταλικά κανάλια, εξάγονται σε όλη την Ευρώπη από πολυεθνικές εταιρίες. Το ερχόμενο Σάββατο σύνδεσμοι, ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας και δεκάδες τοπικοί φορείς οργανώνουν μαζική διαδήλωση στην Νάπολη με σύνθημα «Σταματήστε να μας δηλητηριάζετε».

Πρόταση πώλησης πλαζ σε ιδιώτες και αντίδραση οικολόγων


Την ίδια ώρα, σε διαρκή αναζήτηση νέων εσόδων για το ιταλικό δημόσιο, η ιταλική κεντροδεξιά προτείνει να πωληθούν σε ιδιώτες οι οργανωμένες, μόνιμες εγκαταστάσεις στις ιταλικές παραλίες.Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέχρι και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέρος της κεντροαριστεράς, αρχικά, φάνηκε να συναινεί, αλλά μετά την οργισμένη αντίδραση των οικολόγων, το προοδευτικό «Δημοκρατικό Κόμμα» αποφάσισε να απορρίψει την όλη πρόταση.

Πηγή: Deutsche Welle - Αθανασία Συγγελάκη, Ρώμη