Περίπου 12 δισ στοιχίζουν στην Ευρώπη 12.000 είδη ξένων φυτών και ζώων

Περισσότερα από 12.000 είδη φυτών και ζωών έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη από άλλες χώρες προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα, και στοιχίζοντας στην ευρωπαϊκή οικονομία 12 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Η επιτροπή περιβάλλοντος της Ευρώπης πρότεινε τη Δευτέρα μία νέα κοινοτική οδηγία για τον εκτοπισμό των επεκτατικών ξενικών ειδών, καθώς προκαλούν ασθένειες, όπως το κουνούπι τίγρης, άλλα επίσης επιφέρουν ζημίες στη γεωργία, όπως ένα είδος κάστορα που καταστρέφει τις καλλιέργειες.

Επιπλέον, τα είδη εισβολείς απορυθμίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων, όπως συμβαίνει με ένα είδος καραβίδας που ήρθε από τη Λουϊζιάνα στην Ιταλία, και αφανίζοντας ντόπια είδη. Κάποια από αυτά τα είδη μάλιστα προκαλούν ζημίες ακόμη και στις υποδομές.

Στόχος της νέας κοινοτικής οδηγίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν αυτά τα είδη.

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η επιτροπή περιβάλλοντος θα καταρτιστεί άμεσα κατάλογο των 50 πιο επικίνδυνων ξενικών ειδών, των οποίων η διασπορά θα παρακολουθείται στενά, ενώ παράλληλα θα υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για νέα είδη που εισβάλουν στην Ευρώπη.

Τέλος, ως βασικό μέτρο πρόληψης, θα απαγορευθεί, επιλεκτικά, η εισαγωγή, αναπαραγωγή εκτροφή και πώληση κάποιων ειδών πανίδας και χλωρίδας που θα ταξινομηθούν ως επικίνδυνα και χωροκατακτητικά. Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα καταστήματα όπου πωλούνται τροπικά ή αλλά ξενικά είδη αγρίας πανίδας
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου