Tόνοι επικίνδυνων αποβλήτων διάσπαρτοι σε περιοχές της Αττικής

Εκατοντάδες τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για περισσότερα από δύο χρόνια, επειδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδυνατεί να καλύψει το οικονομικό κόστος αποκομιδής και διαχείρισής τους. 

Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Καπανδρίτι, Σικάμινος, είναι μερικές από τις περιοχές, όπου το πρόβλημα είναι εντονότατο και ουδείς από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αποφασίζει να αναλάβει δράση. Σαν να μην φτάνει, μάλιστα, αυτό, αποδυναμώνουν τις οικείες ελεγκτικές Υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος Δυτικής Αττικής, που σήμερα, λειτουργεί με δύο μόνον άτομα, από δέκα άτομα, μέχρι προσφάτως, όλοι εξειδικευμένοι στον τομέα αυτό, επιστήμονες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο μοναδικός Χημικός που διέθετε, πήρε μετάθεση.

Για που;

Στην Υπηρεσία Τυχερών Παιγνίων και Καζίνο...

Αντίστοιχη περίπτωση και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από την οποία, καθημερινώς, φεύγει και κάποιο άτομο, γιατί έληξε (χωρίς να ανανεωθεί) η απόσπασή του.

Μέσα σ΄ αυτό, λοιπόν, το κλίμα κάποιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους, χωρίς όμως μέσα.

Ενδεικτικό παράδειγμα, η υπόθεση που, προ έτους, αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, για την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων, σε ιδιωτική έκταση, στη θέση Κάρβουνο, της περιοχής, Μαυρατζά, Μεγάρων, κατάντη θερμοκηπίων. Στην έκταση, που ανήκει εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη, έγινε και διαμόρφωση του εδάφους, ώστε να κρύψουν το σώμα του εγκλήματος... Στο πρανές της, όμως, εντοπίστηκαν να εξέχουν βιομηχανικά απόβλητα και για την ακρίβεια, σκωρίες χύτευσης αλουμινίου και σκόνη σακκοφίλτρων

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, που εντόπισαν την έκταση, ζήτησαν την συνδρομή των αρμοδίων.

Οι απαιτήσεις τους, όμως, κρίθηκαν υπερβολικές απαιτήσεις...,

Τι ζήτησαν;

Μια μπουλντόζα, να σκάψουν στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τις ακριβείς ποσότητες αποβλήτων και τα σημεία που είναι θαμμένα.

Κάτι στο οποίο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί.

Έτσι, τα απόβλητα παραμένουν ακόμη και σήμερα θαμμένα και κάποιοι εξακολουθούν να καταναλώνουν μαϊντανό και σέλινο (τυχαία η αναφορά στα συγκεκριμένα λαχανικά), από την περιοχή, που αποτελεί παράνομο υποδοχέα επικίνδυνων αποβλήτων.

Τα παραδείγματα, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει που μεταφέρθηκαν τα ψόφια κοτόπουλα, που κάποιοι πέταξαν, σε περιοχή κοντά στην λίμνη Υλίκη.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μαζευτούν τα απόβλητα από την περιοχή

Πότε θα απομακρυνθούν τα απόβλητα που, από τριετίας, βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε κλειστό εργοστάσιο, στην περιοχή του Ταύρου.

Πότε θα απομακρυνθούν οι σωροί σκουριάς, από την περιοχή κοντά στην λίμνη Κουμουνδούρου.

Πότε θα απομακρυνθούν τα απόβλητα που βρίσκονται διάσπαρτα, στην περιοχή Φίχτη, Ασπροπύργου και προέρχονται από αμμοβολές πλοίων.

Μόνον στην γεωγραφική ενότητα της Δυτικής Αττικής, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, προκύπτει, ότι η συνολική ποσότητα των διάσπαρτων επικίνδυνων αποβλήτων, υπερβαίνει κατά πολύ τους εκατόν πενήντα τόνους.

Οι περιοχές, δε, όπου έχουν εντοπιστεί, είναι:

- Γήπεδο Ζεφυρίου, στο Δήμο Φυλής,

- Θέση Φάκα, Ασπροπύργου, σε αφύλακτο οικόπεδο εγκαταλελειμμένης εγκατάστασης, δίπλα από τις εγκαταστάσεις εδρεύουσας στο σημείο εταιρίας,

- Θέση Φάκα, Ασπροπύργου, δίπλα στο ρέμα Αγ. Γεωργίου, 100 – 200μ., ανατολικά εδρεύουσας στο σημείο εταιρίας,

- Σε τέσσερις περιοχές του Ασπρόπυργου, όπου εδρεύουν ισάριθμες εταιρίες,

- Θέση Φάκα, Ασπροπύργου, σε δύο σημεία της οδού Θεμιστοκλέους,

- Στην παραλία Ασπροπύργου, σε αγροτικό δρόμο, παράλληλο με την οδό Παλαιογόγου,

- Θέση Ποταμιά – Φάκα, Ασπροπύργου, δίπλα στο ρέμα Αγ. Γεωργίου και παραπλεύρως δρόμου που διέρχεται από την περιοχή βυρσοδεψίων και,

- Θέση Φίχθι, στο Δήμο Μάνδρας.

Υπάρχουν, επίσης:

- αποθέσεις πετρελαιοειδών καταλοίπων, στη θέση Πέτρα Εβραίου, στον Ασπρόπυργο, τα οποία έχουν πλέον στερεοποιηθεί, η συνολική ποσότητα των οποίων εκτιμάται μεταξύ 300 και 400 τόνων (περιλαμβανομένου του ρυπασμένου εδάφους),

- είκοσι πέντε (25) μεταλλικά και πλαστικά βαρέλια με πετρελαιοειδή κατάλοιπα πισσώδους μορφής, πλησίον του ρέματος Γιαννούλας, στον Δήμο Φυλής. Κάποια, μάλιστα, από τα βαρέλια αυτά, είχαν πέσει στον δρόμο, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό τους να διαχυθεί στο οδόστρωμα, αλλά και στο έδαφος, καλύπτοντας έκταση, περίπου, 150τμ και,

- δύο μεταλλικά βαρέλια, στην θέση Σκάρπα, Ασπροπύργου, που περιείχαν με χρώμα βαφής και τα οποία άγνωστοι απέρριψαν στο έδαφος. Παρόμοιο υλικό που εμπεριέχετο σε δέκα βαρέλια, εντοπίστηκε σε άλλο σημείο, με σωρούς αποβλήτων βυρσοδεψίου (μεγάλα και μικρότερα κομμάτια δέρματος).
Πηγή: του Δημήτρη Λάππα