Μια πολική αρκούδα «θύμα» της κλιματικής αλλαγής

Αργό θάνατο από λιμοκτονία βρήκε μια πολική αρκούδα, που φαίνεται ότι ήταν «θύμα» της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής. Η αρσενική πολική αρκούδα που σύμφωνα με τους επιστήμονες πέθανε από ασιτία ξεβράστηκε στην ακτή του Σβόλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η τήξη των πάγων οδήγησε στον θάνατο της αρκούδας αφού διένυσε εκατοντάδες χιλιόμετρα ψάχνοντας μάταια για επαρκή τροφή.

Ο δρ Ιαν Στέρλινγκ, ο οποίος εργάζεται σε οργάνωση προστασίας της πολικής αρκούδας και μελετά τις πολικές αρκούδες επι 40 χρόνια, είπε ότι ο τρόπος που βρέθηκε νεκρή η σκελετωμένη αρκούδα δείχνει ότι εξαντλημένη από την πείνα, απλά έπεσε στο έδαφος και πέθανε.


Το ζώο δεν είχε ίχνος λίπους στο σώμα του και είχαν μείνει μόνο το δέρμα και τα κοκάλα.
Η έλλειψη πάγου τον οποίο χρησιμοποιούν οι πολικές αρκούδες για να κυνηγήσουν φώκιες οδήγησε την συγκεκριμένη πολική αρκούδα να φύγει από την περιοχή της.

Σύμφωνα με επιστήμονες, αυτή την στιγμή 20.000 έως 25.000 πολικές αρκούδες έχουν απομείνει στον πλανήτη μας και μόνο 8 από τα 19 γνωστά είδη.

Το 2012 τα επίπεδα θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ ο πάγος της θάλασσας γύρω από το Σβόλμπαρντ έσπασε εφέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Πηγή: skai.gr