Ο Κηφισός παραμένει "αγωγός" λυμάτων.

Στις 6 Μαίου του 2007, ο Σκάι σε συνεργασία με φορείς της Αττικής και δήμους, ξεκίνησε την εκστρατεία για την προστασία του Κηφισού. Από εκείνη την Κυριακή και κάθε χρόνο, κάνουμε δράσεις και πολλά ρεπορτάζ για το τελευταίο ζωντανό ποτάμι της Αθήνας. Στα 6 αυτά χρόνια που πέρασαν, ακούσαμε πολλά, είδαμε, αντιδράσαμε. Υποσχέσεις που δόθηκαν από τους ανθρώπους της Κυβέρνησης, αλλά για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν.... λόγια του αέρα.

Τι ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν έγιναν:

1. Μας είπαν ότι θα κλείσουν οι χωματερές με μπάζα κατά μήκος του Κηφισού. Όμως και σήμερα πάρα πολλές παράνομες χωματερές κατά μήκος του Κηφισού λειτουργούν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Οι δήμοι Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης και Αχαρνών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν και υποστηρίζουν ότι τόσα χρόνια ήταν δουλειά του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία του Κηφισού.

2. Μας είπαν ότι θα μεταφέρουν όλες τις βιομηχανίες από τον Κηφισό. Όλες οι βιομηχανίες που βρίσκονται στην Α΄ Ζώνη προστασίας του Κηφισού, δηλαδή σε απόσταση έως 50 μέτρα από την κοίτη είναι παράνομες και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.

3. μας είπαν ότι θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης με προσωπικό για φύλαξη. Όμως από τον Δεκέμβριο του 2011 έπαψε να λειτουργεί ο φορέας διαχείρισης του Κηφισού στα πλαίσια της μείωσης των υπηρεσιών του δημοσίου και δεν υπάρχει προσωπικό για τον έλεγχο και την εποπτεία.

4. μας είπαν ότι θα συλλαμβάνονται όσοι πετούν λήμματα στον Κηφισό. Όμως έως σήμερα δεν έχουν βρει όσους παράνομα πετούν λήμματα στον ποταμό. Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη ρύπανση του Κηφισού.

5. Μα είπαν ότι θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα που είναι στις ζώνες προστασίας του Κηφισού. Τα αυθαίρετα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι στη θέση τους.

6. Μας είπαν ότι θα δημιουργηθεί το «πάρκο» του Κηφισού. Ήταν μια υπόσχεση από το 2007 στην περιοχή Αδάμες. Όμως το πάρκο δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο σχέδιο φορέα ή δήμου.

7. Μας είπαν ότι θα υπάρχουν κάμερες και θα ελέγχεται ότι πετιέται στον Κηφισό. Ακόμα όμως και σήμερα, δεν μπορούν να ελεγχθεί το δίκτυο αποχέτευσης που καταλήγει στον Κηφισό.

8. Μας είπαν ότι θα αναθεωρηθεί το προεδρικό διάταγμα για τον Κηφισό που υπάρχει από το 1994. Όμως ακόμα και σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει σε ισχύ.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου