ΥΠΕΚΑ: Υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα σε όλα τα δημόσια – ιδιωτικά κτίρια

Όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά, εντός 10 ετών, να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα, που αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, σύμφωνα με το ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού οι ιδιοκτήτες θα πρέπει σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό να καταχωρήσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κτίριο.

Στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου υποχρεωτικά θα πρέπει να καταχωρούνται, επίσης οι επισκευές, ανακαινίσεις που απαιτούν οικοδομική άδεια ακόμη και οι ημιυπαίθριοι και αυθαίρετοι χώροι όπως και οι ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο θα απαιτείται υποχρεωτικά η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας η οποία θα εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα και μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο, ο οποίος θεσπίζεται πλέον για όλα τα κτίρια.

Για κατοικίες, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία εμπορικά κτίρια ο περιοδικός έλεγχος θα γίνεται κάθε 10 χρόνια, κάθε 8 χρόνια θα ελέγχονται θέατρα, κινηματογράφοι βιομηχανικά κτίρια, πρατήρια υγρών καυσίμων και εμπορικά κέντρα, κάθε 15 χρόνια αποθήκες και σταθμοί αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη η ηλεκτρονική ταυτότητα θα εγγυηθεί για την ασφάλεια των κτιρίων ενω παράλληλα η πολιτεία θα αποκτήσει με σαφή εικόνα του δομημένου χώρου.

Στην περίπτωση που κάποιοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν στην υποχρέωση για συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου τότε τα κτίρια θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου