Κλείσιμο

Κορυφώνεται το Σάββατο η Εβδομάδα Σχινιά

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του ΣΚΑΪ «Η κρίση απειλεί το περιβάλλον! Κάνε κάτι!», αναδεικνύουμε και φροντίζουμε περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες προστατεύονται από τη «Συνθήκη Ραμσάρ», ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας, αλλά και από το δίκτυο «Natura 2000», το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας όλων των ειδών της βιοποικιλότητας.

13 έως 18 Μαΐου Εβδομάδα Σχινιά

Ο Σκάι σε συνεργασία με το δήμο Μαραθώνα, το Φορέα Διαχείρισης του Σχινιά και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, διοργανώνει εβδομάδα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και απολογισμού για την κατάσταση που επικρατεί στο Σχινιά.
Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά βρίσκεται στην πεδιάδα του Μαραθώνα και αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και διαθέτει συνολικά 19 τύπους δασικών οικοσυστημάτων, 115 είδη πτηνών και 215 είδη υδρόβιας ζωής.

Το δάσος κινδυνεύει από πυρκαγιές λόγω της σύνθεσης της βλάστησης. Αν και έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης από το 2004, δεν έχει λειτουργήσει έως και σήμερα. Μέσα στο δάσος υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα, που μερικά από αυτά το καλοκαίρι λειτουργούν ως ταβέρνες και αναψυκτήρια. Για τα κτίσματα αυτά, αν και υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, εντούτοις, δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής.
Επίσης, μέσα στο δάσος λειτουργούν γεννήτριες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν σκουπίδια και μπάζα σε αρκετά σημεία του.

Το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά αποτελείται από το μοναδικό δάσος με χαλέπιο πεύκη και κουκουναριές. Είναι ένα από τα ελάχιστα αισθητικά δάση που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Μέσα στο πάρκο υπάρχει ο μοναδικός υγρότοπος, τον οποίο σχηματίζει η Μακάρια πηγή με μοναδική περιβαλλοντική και ιστορική αξία.

Το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι ο ΣΚΑΪ θα εκπέμψει από τον Σχινιά, ανοίγοντας διάλογο με φορείς, δημοτικούς άρχοντες, επιχειρηματίες και κατοίκους.
Επίσης, την ίδια μέρα διοργανώνεται συμβολικός καθαρισμός στο δάσος του Σχινιά.

Σημείο συνάντησης η παραλία του Σχινιά στα όρια του Eθνικού Πάρκου ώρα 10 το πρωί.


Ακόμα, στο natura@skai.gr μπορούμε να λαμβάνουμε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο από περιοχές του Σχινιά, τα οποία θα τα ανεβάζουμε στην ειδική ιστοσελίδα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.oloimaziboroume.gr
Εγγραφείτε και στις online κοινότητες του Όλοι Μαζί Μπορούμε:

twitter.com/OloiMaziBoroume
facebook.com/oloimaziboroume
youtube Oloi Mazi Boroume

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΣΚΑΪ


View SCHINIA in a larger map
Πηγή: skai.gr