ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Έως τα τέλη 2013 το πρώτο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Η Κομισιόν πρόσφατα παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα κράτη μέλη της ΕΕ με την ενίσχυση των υποδομών ανεφοδιασμού, προτείνοντας έναν ελάχιστο αριθμό σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2020. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε την εγκατάσταση 13.000 σημείων φόρτισης μέχρι το 2020.

 
Την πεποίθηση ότι έως το τέλος του έτους θα έχει διαμορφωθεί το πρώτο εθνικό δίκτυο κοινόχρηστης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FORTISIS, Δ. Μιχαρικόπουλος, σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr. Επισήμανε παράλληλα και τα «αγκάθια» της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ακόμα «φόρος πολυτελείας» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Κομισιόν πρόσφατα παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στα κράτη μέλη της ΕΕ με την ενίσχυση των υποδομών ανεφοδιασμού, προτείνοντας έναν ελάχιστο αριθμό σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2020. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε την εγκατάσταση 13.000 σημείων φόρτισης μέχρι το 2020.

Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών μεταφορών έδωσε «σαφή στήριξη» στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις πράσινες μεταφορές.

«Αυτή είναι μια πραγματικά φιλόδοξη πρόταση, η οποία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια επανάσταση καθαρής ενέργειας στις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη», είχε τονίσει ο Ιρλανδός υπουργός μεταφορών, Varadkar.

Έντονη γραφειοκρατία, έλλειψη θεσμικού πλαισίου

Ο κ. Μιχαρικόπουλος, τόνισε ότι στην παρούσα φάση η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε «εμβρυακό επίπεδο», καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί αρχικά η διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση των πρώτων σημείων κοινόχρηστης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αναφορικά με τις «δυσκολίες» επένδυσης στις υποδομές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι ο κάθε υποψήφιος επενδυτής είναι αντιμέτωπος με δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και με την έλλειψη γενικού κρατικού σχεδιασμού στην Ελλάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

«Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο, βέβαια δεν υπάρχει και κάτι που να απαγορεύει την εγκατάσταση, αλλά η διοίκηση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις και διατεθειμένη θα έλεγα, να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Μιχαρικόπουλος.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο «φόρος πολυτελείας» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

«Στην Ελλάδα υπάρχει φόρος πολυτελείας για όλα τα ΙΧ που ισχύει και για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Παρόλα τα διαβήματα που έχουνε γίνει στα αρμόδια υπουργεία και τις σχετικές δεσμεύσεις από την πλευρά τους ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει».

Ακόμη πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση δεν επιβαρύνουν καθόλου τον δημόσιο προϋπολογισμό καθώς πρόκειται για «καθαρά ιδιωτικά κεφάλαια» και μάλιστα με «υψηλό ρίσκο» καθώς τα πιθανά έσοδα αναμένονται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ηλεκτροκίνηση και περιβάλλον


Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ηλεκτροκίνηση στην ΕΕ, ο Δ. Μιχαρικόπουλος είπε ότι «το μέλλον ανήκει στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

«Σε λίγα χρόνια θα αρχίσει να υιοθετείται ευρύτερα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το καταναλωτικό κοινό και οι αριθμοί τους θα αυξηθούν γεωμετρικά έτσι ώστε κάποια στιγμή, ίσως περάσουν 10 χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αρχίσουν να υπερκερνούν τα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας με κινητήρες εσωτερικής καύσης», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ηλεκτροκίνηση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο μεγιστοποίησης της οικονομικής απόδοσης με τρόπο «απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον» και σέβεται «την αειφορία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον».

Φάση αδειοδότησης στο Δήμο Αθηναίων


Ο διευθύνων σύμβουλος επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης με τον Δήμο Αθηναίων για την εγκατάσταση των πρώτων πιλοτικών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εντός του πράσινου δακτυλίου.

«Υπάρχει καταρχήν μια θετική αντιμετώπιση του θέματος καθώς ο Δήμος Αθηναίων έχει υπογράψει ένα Μνημόνιο για την προώθηση και ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης», είπε.

Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις και με άλλους δήμους στην Ελλάδα «προκειμένου εντός των επόμενων μηνών σίγουρα μέχρι το τέλος του 2013, να λειτουργεί το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο ή τουλάχιστον ένα δίκτυο που θα καλύπτει αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με κοινόχρηστα σημεία φόρτισης στα οποία οι πρώτοι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους και εκτός του σπιτιού τους».

Τέλος υπογράμμισε ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι και η εγκατάσταση «ταχυφορτιστών» που έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εντός 15-20 λεπτών ευνοώντας συνεπώς τους χρήστες που θέλουν να κάνουν «μετακινήσεις μεγαλύτερης απόστασης».

 
Επικύρωσε πρόστιμο για ρύπανση κατά της ΕΑΒ το ΣτΕ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 194/2018 απόφασή του επικύρωσε το πρόστιμο των 150.000 ευρώ...
18.01.2018, 18:48
Μεξικό: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο λιμναίων σπηλαίων στον πλανήτη
Ομάδα δυτών εξερεύνησε δίκτυο υποθαλάσσιων καναλιών στο ανατολικό Μεξικό ανακαλύπτοντας αυτό που πιστεύεται...
18.01.2018, 12:04
Τα ακραία σενάρια για κλιματική αλλαγή είναι μάλλον απίθανο να επαληθευτούν
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν θα φθάσει τους...
18.01.2018, 08:57
Εισαγωγείς αυτοκινήτων: Απουσία κινήτρων στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση
«Η ηλεκτροκίνηση καθιερώνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει;»
17.01.2018, 16:27
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,4 βαθμών
Κατά τη συνεδρίαση της ελληνικής επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, με νέα σύνθεση...
17.01.2018, 15:05
Κίνα: Δύο πετρελαιοκηλίδες 109 τετραγωνικών χλμ σχηματίστηκαν μετά το ναυάγιο
Δύο πετρελαιοκηλίδες άφησε πίσω το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, οι...
17.01.2018, 05:35
Κύπρος: Άνδρας κρίθηκε ένοχος για κακομεταχείριση σκύλου
O υπάλληλος πέταξε τον σκύλο στο κάδο συμπίεσης απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι τραυματισμοί...
16.01.2018, 20:13
Κομισιόν: Όλες οι πλαστικές συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες ως το 2030
Σύμφωνα με την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι προκαλούν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, όμως...
16.01.2018, 18:05
Δυναμική η πορεία της ανακύκλωσης συσκευών
Aπό το 2004, έτος ίδρυσης της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ μέχρι σήμερα, η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών...
16.01.2018, 13:27
Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη (video)
Τα δελφίνια είναι ικανά να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όχι μόνο πολύ νωρίτερα από τα άλλα ζώα...
15.01.2018, 11:43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 28  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)