Η αιθαλομίχλη ανεβαίνει - η ρύπανση κατεβαίνει... ελέω κρίσης

Αν και το τελευταίο διάστημα η ατμόσφαιρα σε περιοχές της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας επιβαρύνεται σημαντικά από την καύση ξυλείας σε ανοιχτά τζάκια, δραστική είναι η μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη χρήση ΙΧ, αλλά και το κλείσιμο πολλών βιοτεχνιών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Γράμματα Γεωφυσικών Ερευνών (Geophysical Research Letters), σε σύγκριση με το 2008, έως τα τέλη του 2012 είχε καταγραφεί από Ευρωπαίους επιστήμονες δραστική μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής μείωσης στην Αθήνα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μείωση έως και 40% στα επίπεδα οξειδίων του αζώτου και διοξειδίου του θείου ήταν άμεση απόρροια της οικονομικής κρίσης. Όπως εξηγούν, η μειωμένη καταναλωτική δύναμη λόγω της ανεργίας και της λιτότητας σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν οδηγήσει σε περιορισμό χρήσης του Ι.Χ. οχημάτων στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε λουκέτο το 30% των μικρής κλίμακας βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, κάτι που επίσης είχε συμβάλει στη μείωση εκπομπής ρύπων. Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μιχάλης Βρεκούσης από το Ινστιτούτο Κύπρου τονίζει χαρακτηριστικά ότι είναι σαφές πως η οικονομική κρίση έχει περιορίσει ρυπογόνες δραστηριότητες.

Ωστόσο τα δεδομένα άρχισαν να ανατρέπονται στα τέλη του 2012, όταν οι κάτοικοι της Αθήνας άρχισαν μαζικά να καίνε ξύλα για τη θέρμανση των οικιών τους. Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους έχει φέρει μετρήσεις της πυκνότητας των επικίνδυνων σωματιδίων σε περιοχές της πόλης σε επίπεδα τριπλάσια του ασφαλούς ορίου.

Οι υπολογισμοί των ατμοσφαιρικών ρύπων για την έρευνα που δημοσιεύεται βασίστηκαν σε δορυφορικές μετρήσεις από το 2008 και μετά.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο