Κεκλεισμένων των θυρών η Σύνοδος στην Ντόχα

Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στη Ντόχα διαπραγματεύονται μεταξύ τους μία διεθνή κλιματική συμφωνία, έντονη είναι στα κτίρια της συνόδου και η παρουσία εκπροσώπων ΜΚΟ και ακτιβιστών. Ο διευθυντής του τμήματος Διεθνούς Πολιτικής για το Κλίμα στη γερμανική Greenpeace Μάρτιν Κάιζερ βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση. Μέρες σαν αυτές της συνόδου στη Ντόχα έχουν γι’ αυτόν, όπως και για άλλα μέλη ΜΚΟ ιδιαίτερη σημασία και απαιτούν συστηματική δράση.

«Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη» δήλωσε ο Μ. Κάιζερ στους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου στη Ντόχα. Όπως τόνισε, αυτός και οι υπόλοιπα μέλη ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί πρέπει να επιδιώξουν να επηρεάσουν κατά το δυνατόν περισσότερο τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη. Ο Μ. Κάιζερ εκτιμά ότι στη διάσκεψη του Κατάρ βρίσκονται περισσότερες από 100 χώρες που θέλουν να προωθήσουν πολύ αποτελεσματικότερες πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Ήδη πριν από την έναρξη ανάλογων διασκέψεων, οι ΜΚΟ προσπαθούν να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των χωρών. «Αυτό προϋποθέτει σοβαρή επιστημονική δουλειά για διάστημα ετών» λέει ο Κρίστοφ Μπαλς, πολιτικός επικεφαλής της γερμανικής ΜΚΟ Germanwatch. Όπως παρατηρεί, οι πολιτικοί εκτιμούν αυτό το στοιχείο και συχνά το αναγνωρίζουν το έργο που προσφέρουν οι ΜΚΟ. Για παράδειγμα, η Μίρα Μεχρισί, επικεφαλής της ινδικής διαπραγματευτικής ομάδας στη διάσκεψη της Ντόχα, υπογραμμίζει ότι «επηρεάζουν θετικά το έργο μας. Ό, τι κι αν κάνουμε, το αναλύουν κριτικά. Αν κάνουμε λάθος, έρχονται σ’ εμάς και μας εφιστούν την προσοχή».

Η ανάμειξη των ΜΚΟ στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα λειτουργεί όμως και αμφίδρομα. Δεν αποκλείεται και οι ίδιες οι διαπραγματευτικές ομάδες να καλέσουν μέλη των ΜΚΟ σε διάλογο. Ο Κρίστοφ Μπαλς εκτιμά ότι «έχουμε κάποια επιρροή και μας παίρνουν στα σοβαρά». Ο Άλι Φακρί από την indyAct μάλιστα είναι πεπεισμένος ότι οι ΜΚΟ θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Ντόχα. Όπως λέει, δεν περιορίζονται μόνο στο να συμβουλεύουν τους εκπροσώπους των διαπραγματευόμενων χωρών, αλλά μπορούν να ασκήσουν και σημαντικές πιέσεις αναλαμβάνοντας δυναμικές δράσεις και φέρνοντας σε δημόσια θέα και διάλογο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η Ναντί Μερντές από τη Ναμίμπια, μέλος της ΜΚΟ YOUTHinkgreen, δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, η 16χρονη μαζί με ομάδα νέων από όλο τον κόσμο παρουσίασε τις δικές τις απόψεις για μία υπεύθυνη πολιτική για το κλίμα. Όπως λέει, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι νέοι δεν έχουν βήμα ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους σε τόσο σημαντικές διασκέψεις. Προσθέτει δε ότι της επέτρεψαν να παρευρεθεί στη Ντοχα μόλις τρεις μέρες και αυτό παρά το γεγονός ότι η γενιά της θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: Anne Allmeling, Άρης Καλτιριμτζής