Απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με ΚΥΑ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος παραιτείται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων του Τουριστικού τομέα όπως ξενοδοχειακές μονάδες, κατασκηνώσεις, θεματικά πάρκα, κλπ, που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάγονται στη Β' κατηγορία έργων.

Για τα έργα αυτά δεν θα απαιτείται Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά θα υπόκεινται στους περιβαλλοντικούς όρους που καθορίζονται στην υπογραφείσα ΚΥΑ και με αυτό τον τρόπο θα απλοποιηθεί και θα επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης από 20 μήνες σε μερικές ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αφορούν: ξενοδοχειακά καταλύματα σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίων πόλεων, ξενοδοχειακά καταλύματα σε παραδοσιακούς οικισμούς, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, Συνεδριακά κέντρα, Ξενώνες, γηροκομεία, δασικά χωριά, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι

Διαδικασία αδειοδότησης

Αρμοδία υπηρεσία αδειοδότησης ορίζεται ο ΕΟΤ ή κατά περίπτωση η Περιφέρεια.

Ο επενδυτής φορέας του Έργου ή ο μελετητής του υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία δήλωση Υπαγωγής του έργου στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και η αρμόδια υπηρεσία, με βάση τη δήλωση του επενδυτή, υποχρεούται εντός 20 ημερών να εκδώσει την άδεια

Σε περίπτωση ανακριβούς ή ψευδούς δηλώσεως ο μελετητής ή ο φορέας του έργου υπόκειται σε ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις.

Αδειοδότηση έργων σε προστατευόμενες περιοχές


Αν το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί σε περιοχή NATURA, απαιτείται είτε υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, ή σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους.

Η ρύθμιση αυτή αφορά στο 85% των έργων για τα οποία δεν θα χρειάζεται να υποβληθεί καμία μελέτη, ενω για το υπόλοιπο 15% ο χρόνος Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων καθορίζεται από 6 έως 8 μήνες.

Ο υπ. Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος έκανε λόγο για τη διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και εξορθολογισμό της διαδικασίας έκδοσης Περιβαλλοντικής Άδειας, με τρόπο που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και τη διασφάλιση της προστασίας του.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου