Περαιτέρω μειώσεις στα πρόστιμα τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων

Περαιτέρω μειώσεις στα πρόστιμα τακτοποίησης, για κάποιες κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων, μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, θα αφορούν σε παραβάσεις εντός του όγκου, νομίμως υφιστάμενου κτιρίου (δηλαδή, με οικοδομική άδεια). Έως τότε, θα ολοκληρωθεί και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, ώστε για ορισμένες από αυτές να υπάρξει δυνατότητα νομιμοποίησης, αντί της τακτοποίησης, που ισχύει σήμερα.

Όπως προαναφέρθηκε, η υπό μελέτη μείωση προστίμων θα αφορά σε ορισμένες κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων και συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις του Ν. 3843/2010 (περί ημιυπαιθρίων). Πρέπει, δηλαδή, να βρίσκονται σε κτίσμα που έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια κι εντός του προβλεπόμενου (στη άδεια) όγκου.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις υπερβάσεις της άδειας (επιπλέον όροφοι κλπ) θα ισχύουν τα, ήδη, επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο αντιμετώπισης των πολεοδομικών παραβάσεων, μέσω της κατηγοριοποίησής τους.

Για την ακρίβεια, θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες:

- μικρές παραβάσεις,

- εντός του όγκου νομίμως υφιστάμενου κτίσματος και,

- εκτός όγκου, όπου θα υπάγονται και τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί, χωρίς οικοδομική άδεια.
Στις μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, θα υπαχθούν κατασκευές που δεν αποκλίνουν, ουσιαστικά, της οικοδομικής άδειας, όπως είναι barbeque, πέργκολες κλπ. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης (αντί της οικονομικής τακτοποίησης, που ισχύει σήμερα), έναντι κάποιου ποσού, που δεν θα είναι ιδιαιτέρως υψηλό (σήμερα, η τακτοποίηση ενός barbeque, δεν υπερβαίνει τα 300 – 500 ευρώ).

Για τις εντός του όγκου του κτιρίου παραβάσεις μελετάται η μείωση των προστίμων, ενώ θα εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα πρόστιμα για όλες τις άλλες κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων.

Ένα ακόμη θέμα στο οποίο αναζητά λύση του Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η εξαίρεση των αυθαίρετων κτιρίων κατοικίας (που υπόκεινται σε καθεστώς τακτοποίησης) από την υποχρέωση πιστοποίησης της στατικής τους επάρκειας. Με τον Ν. 4014/11, την υποχρέωση αυτή έχουν όλα τα κτίσματα, πλην εκείνων της κατοικίας.

Εν τω μεταξύ, «φρένο» σε σειρά πράξεων έχει βάλει η απόφαση του ΤΕΕ να αναστείλει από την Δευτέρα (8/10), την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του, όπου υποβάλλονται οι φάκελοι τακτοποίησης.
Μεταξύ άλλων, έχει σταματήσει η κατάθεση φακέλων τακτοποίησης, ενώ ανεστάλησαν και οι εργασίες της επιτροπής που επεξεργάζεται το κείμενο της ερμηνευτικής εγκυκλίου, για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Η αποχή των μηχανικών λήγει 18 Οκτωβρίου, αλλά η διοίκηση του ΤΕΕ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων. Κάτι που σημαίνει, ότι εκτός του «φρένου» στην διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, δεν θα συνεδριάζουν και οι επιτροπές στις οποίες μετέχουν μηχανικοί, όπως Δημοπράτησης Δημοσίων Έργων, Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κα.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας