Κλείσιμο

Σχέδιο διάσωσης του Ιορδάνη από το Ισραήλ

Κάθε άλλο παρά επιβλητικός, φαντάζει πια ο βιβλικός ποταμός Ιορδάνης. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα του Ιορδάνη προκαλεί μόνο θλίψη, καθώς ο ποταμός μοιάζει να αργοπεθαίνει, με ελάχιστο στάσιμο νερό να έχει απομείνει σε ορισμένα σημεία του λόγω της υπεράρδευσης από το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Συρία.

«Ο Ιορδάνης έχει μόνο το 5% των υδάτων που είχε κάποτε. Μπορείς να περάσεις εύκολα στην άλλη χωρίς να βραχεί το κεφάλι σου» σχολιάζει αξιωματούχος του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να γεμίσει τον σχεδόν αποξηραμένο ποταμό με αφαλατωμένο θαλασσινό νερό για να τού δώσει νέα ζωή και να προστατέψει το οικοσύστημα, αλλά και την οικονομία της χώρας. Για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια 10 ετών θα διοχετεύονται στον Ιορδάνη 150 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως.

H διάσωση του ποταμού έχει όμως και θρησκευτική σημασία. Σύμφωνα με την παράδοση στις όχθες του Ιορδάνη ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού Χριστό και ο Χριστός ανακηρύχθηκε Υιός του Θεού.

Κατά μέσον όρο περίπου 300.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε μήνα τον ποταμό, και περίπου οι μισοί είναι Χριστιανοί προσκυνητές.
Πηγή: skai.gr